Tips voor de GeoExpeditie

Leuk dat jullie geo-organisatie meedoet aan de GeoWeek. Op deze pagina vind je informatie voor de voorbereiding van de expeditie. Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen of wil je overleggen? Mail ons op info [at] geoweek [dot] nl (info[at]geoweek[dot]nl).

Grootte van de groep
Een schoolklas heeft gemiddeld 20-30 leerlingen. Tijdens de expeditie kun je de groep opsplitsen in kleinere groepjes. 

Leeftijd van de deelnemers
De expedities zijn voor kinderen van 10 tot 15 jaar. Maak presentaties niet te lang en ingewikkeld.

Kinderen vinden het leuk om zelf dingen te doen. Houd als vuistregel aan: max 25% van de tijd uitleg, 75% van de tijd zijn de leerlingen zelf bezig. Onthoud: Less=More

Spreek het programma van tevoren goed door met de docent, zodat inhoud en niveau van de expeditie goed aansluit bij de klas.

Tijdstip
Houd rekening met de schooltijden. De meeste scholen hanteren de volgende schooltijden: 8.30 uur tot 15.30 uur.
Een expeditie in de ochtend zou ergens tussen 9.00 uur en 12.00 uur kunnen plaatsvinden. Een expeditie in de middag tussen 13.00 uur en 15.30 uur. Ga je op bezoek bij een school dan duurt een expeditie de lengte van een of twee lesuur (een lesuur is 50 tot 70 minuten).

Tip: hoe meer keuze de school heeft uit mogelijke data en tijdstippen, hoe groter de kans dat jouw expeditie geboekt wordt. Als jij de expeditie 2x wilt geven, dan wordt jouw expeditie automatisch op 'vol' gezet na 2 boekingen. Ongeacht het aantal mogelijke data dat je opgegeven hebt.

Wie is je doelgroep?
Je kunt de GeoExpeditie aanbieden aan 3 verschillende doelgroepen:

  • groep 7/8 van de basisschool
  • klas 1-3 van het vmbo
  • klas 1-3 van het havo/vwo

Je kan een van deze doelgroepen uitkiezen, maar ook besluiten om de expeditie aan elke doelgroep aan te bieden.

Vanuit het vmbo is de nadrukkelijke wens voor praktische GeoExpedities naar voren gekomen. Lees hier het interview met Nanda Kamphuis van het Omnia College uit Gorinchem.

Wij hebben alle tips voor een succesvolle GeoExpeditie gebundeld in een hand-out:

Tips voor een succesvolle expeditie

Welke soorten GeoExpedities zijn er?

Je kunt kiezen uit 3 soorten GeoExpedities:

  • Een veldwerk - je ontvangt de leerlingen op locatie om ze in de praktijk kennis te laten maken met het werk, de geografische werkzaamheden en de tools die je daarbij gebruikt.
  • Een bedrijfsbezoek - je opent de deuren van jullie kantoor/werklocatie, en laat de leerlingen ervaren hoe jullie dagelijkse werkzaamheden eruit zien.
  • Een gastles op school - als geo-professional bezoek je de leerlingen op school, en gaan jullie in de klas of op het schoolplein actief aan de slag.

Inhoud van de GeoExpeditie
Je kunt zelf bepalen op welk moment, hoe vaak en over welk onderwerp je de expeditie in de GeoWeek aanbiedt. 

De GeoWeek stimuleert het 'zelf doen'. Door zelf te doen leren leerlingen het meeste en blijft de expeditie hen het langste bij. Deelname voor de school is gratis.

Ter inspiratie een aantal links naar voorbeelden hoe collega's hun GeoExpeditie hebben aangepakt:

In de media
Het KNAG organiseert de promotie en perscommunicatie met de landelijke media. Voor jullie expeditie kun je zelf de lokale en regionale media benaderen, denk aan de plaatselijke krant of radio- en televisieomroep.

In onderstaande hand-out vind je praktische tips:

Uitnodigen lokale media

 

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen? Mail ons op info [at] geoweek [dot] nl (info[at]geoweek[dot]nl), dan maken we een afspraak voor overleg.

Leidschendam

Wil je als bedrijf meedoen aan de GeoWeek? Neem dan contact op met info [at] geoweek [dot] nl (info[at]geoweek[dot]nl)

foto kubus hoofdsponsoren logo kubus 1 logo kubus 2 logo kubus 3