geo-informatie

Tijdens de GeoWeek (12-23 mei 2025) maken duizenden leerlingen in heel Nederland kennis met de beroepspraktijk van de geografie in de bodem-, water- en geo-informatiesector. 

Door ‘zelf te doen’ ervaren leerlingen de leuke en technische kanten van het vak aardrijkskunde en het belang van geografie voor de wereld om hen heen. Leerlingen uit groep 7- 8 van het basisonderwijs en klas 1-3 van het voortgezet onderwijs krijgen op die manier op jonge leeftijd al de mogelijkheid te ontdekken waar hun interesses liggen, nog voor een profiel- of studiekeuze.

Uiteraard kan de geo-informatiesector niet ontbreken tijdens de GeoWeek. Bij het plannen van nieuwe wegen of woonwijken, het plannen van windparken of het bijhouden van de gemeentelijke basisadministratie: geo-informatie en digitale kaarten zijn onmisbaar!

Hier onder lichten we een aantal GeoExpedities uit die de afgelopen jaren zijn georganiseerd door de verschillende geo-organisaties werkzaam in de geo-informatiesector. Gebruik deze ideeën als inspiratie, daarvoor delen we ze hier :)

GeoWeek collage geodata

We gaan met Utrecht op GEO-reis en nemen mee... Pokémon, minecraft en 3D

De gemeente Utrecht laat de leerlingen de handen uit de mouwen steken tijdens de gastles op de school:

De leukste les ooit! De expeditie is zowel binnen als buiten. In 1,5 uur nemen we de kinderen mee wat Geo nu eigenlijk is. De leerlingen leren hoe Geo wordt gebruikt wordt bij de gemeente zelf. Ze gaan buiten zelf (LIDAR) laserscannen en leren hoe we in een paar minuten een 3D model van de klas hebben! Met bekende voorbeelden als Minecraft, Pokémon GO en AR/VR laat de gemeente Utrecht zien dat hier allemaal elementen van Geo in zit.

Waar moet welk speeltoestel komen en hoe krijgt een woning een adres? Dit zijn vragen die we tijdens de gastles behandelen.

Daarnaast laten we ook zien wat puntenwolken zijn en hoe we de werfkelders aan de oude en nieuwe gracht inscannen om dit mooie culturele erfgoed te kunnen behouden!

Geo is overal om ons heen en dat wil de gemeente Utrecht ook graag aan jullie laten zien.

Inspecteer chillplekken in je eigen leefomgeving

ESRI Nederland gaat met leerlingen de wijk in om data te verzamelen over hun favoriete chillplekken. Zo haal je citizen science het klaslokaal in.

Wie weten nu beter waar de beste chillplekken in de wijk zijn, dan de jongeren zelf? In deze GeoExpeditie gaan leerlingen met behulp van een inspectieapp op hun telefoon chillplekken in hun eigen leefomgeving inspecteren. Hierbij is ook aandacht voor privacy, veiligheid en betrouwbaarheid van de verzamelde data. Hoe werkt dat en waar moet je op letten?

De verzamelde gegevens over de chillplekken rondom de school verschijnen op een online dashboard. Terug in de klas bespreken we met de klas de resulaten. Waar liggen de beste chillplekken? Waar is werk aan de winkel voor de gemeente? De resultaten van deze Geo-Expeditie kunnen door de klas verwerkt worden in een brief met aanbevelingen voor de wethouder. 

Leerlingen ervaren tijdens deze chille GeoExpeditie niet alleen dat hun inbreng ertoe doet, ze leren ook werken met Geo-ICT. 

Als gemeente of geo-data bedrijf aan de slag met Expeditie Chillplekken tijdens de GeoWeek? Dat kan - en mag! De software is voor iedereen gratis beschikbaar.

Download hier de handleiding

Verken je omgeving met een VR bril

Het Kadaster laat leerlingen kaarten beleven met een VR experiende

Kaartlezen saai? Echt niet!
Tijdens de geo-quest leren de scholieren op een interactieve manier de omgeving kennen. Niet met ouderwetse topografische kaarten maar met VR en AR technologie voeren ze verschillende opdrachten uit en gaan ze bijvoorbeeld op zoek naar de oudste woning. Een interactieve ervaring die de geografie tot leven brengt. 

Best practices webinar

Tijdens het best practices webinar van 12 december j.l. hebben Emil Otte van de gemeente Utrecht, Jacco Zwijnenburg van ESRI Nederland en Ricardo Sevilla van Sogelink/Geodan hun tips en ervaringen over hun GeoExpeditie gedeeld. Bekijk nu de replay, en laat je inspireren voor jullie eigen GeoExpeditie!

Het GeoWeek webinar is georganiseerd in samenwerking met Geo-Informatie Nederland.

Hand-out GeoWeek webinar

 

Uiteraard zijn er nog meer leuke GeoExpedities uit de geo-informatiesector om te delen. ProRail organiseert een gastles waarin leerlingen met luchtfoto's aan de slag gaan om zo kaarten te maken. Het Kadaster, de Prisma Groep en Geo2Meet/Fervent nemen leerlingen mee naar buiten om met landmeetaparatuur aan de slag te gaan.

De HAS green acedemy nodigt leerlingen uit in hun GISlab waar leerlingen met de nieuwste technologische snufjes op geo-informatie gebied aan de slag gaan. GeoNext nodigt leerlingen uit op kantoor om het fietspad rondom het gebouw in te meten met verschillende meettechnieken. 

De gemeente Den Haag gaat met de leerlingen een Tiny House wijk aanleggen dmv plannen, inmeten, 3D scannen en het maken van een 3D virtuele wereld. Urbo3D gaat bij bij scholen langs voor het Klimaatspel. Welk team ontwerpt de beste klimaatadaptieve woonwijk? 

Leidschendam

Als geo-informatiebedrijf meedoen aan de GeoWeek

Leuk dat jullie een GeoExpeditie willen organiseren in de GeoWeek. In 2025 vindt de GeoWeek plaats van 12-23 mei. Hieronder staan links naar pagina's waar je meer informatie vindt over de verschillende soorten GeoExpedities, handige tips en het aanmeldingsformulier.

Tips voor de organisator

Aanmeldformulier

 

Is gelijk aanmelden nog een brug te ver? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan houden we je op de hoogte over de GeoWeek. De inschrijftermijn voor GeoExpedities sluit op 7 februari 2025.

 

Samen maken wij de GeoWeek!
Is jouw bedrijf in 2025 ook van de partij?
Vragen? Mail ons op info [at] geoweek [dot] nl (info[at]geoweek[dot]nl)

foto kubus hoofdsponsoren logo kubus 1 logo kubus 2 logo kubus 3