Wil je als bedrijf meedoen aan de GeoWeek 2025? Meld je expeditie nu aan via dit formulier.
Met je klas op expedities? De inschrijfperiode start 3 maart 2025.
Wil jij een leuke expeditie, gastles of veldwerk aanbieden voor leerlingen van 10-15 jaar? Door op expeditie te gaan bij jouw bedrijf, veldwerk te doen of door een professional in de klas te ontvangen maken leerlingen kennis met de leuke en praktische kanten van het vak aardrijkskunde.
Vul het formulier uiterlijk vrijdag 7 februari 2025 om je expeditie aan te melden!
Tijdens de GeoWeek krijgen leerlingen de kans om kennis te maken met het geo-werkveld. In heel Nederland gaan leerlingen van 10 tot 15 jaar op veldwerk, bedrijfsbezoek of krijgen een gastles van een geoprofessional uit de bodem-, water-, of geo-informatiesector.
‘Zelf doen’ staat in deze week centraal. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld grondboringen doen, leren ze digitale kaarten maken of ontdekken ze of onze dijken wel stevig genoeg zijn.
Voor professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector is de GeoWeek een unieke kans om hun expertise en enthousiasme te delen met de jongere generatie.
Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) organiseert elk jaar de GeoWeek. In 2024 vond de GeoWeek plaats van 13 tot en met 24 mei.
Jongeren bekend maken met wat je allemaal kunt met geo-data
In een artikel uit april 2019 op geografie.nl vertelt Dorine Burmanje, toenmalig voorzitter van de raad van bestuur van het Kadaster, een van de hoofdsponsors van de GeoWeek, vol passie waarom het zo belangrijk is jongeren enthousiast te maken voor geo-data. ‘Alles gebeurt érgens’, en het Kadaster heeft de data van dat ergens. "We vinden het geweldig om te delen wat we doen, jongeren enthousiast te maken voor ons vak en voor de plek die het Kadaster inneemt!’
Het Experisenetwerk Bodem en Ondergrond (ENBO) is één van de hoofdpartners van de GeoWeek.
Gilbert Boerekamp (afdelingshoofd Bodem en Ondergrond bij Rijkswaterstaat) legt uit waarom vanuit Rijkswaterstaat (RWS) en ENBO interesse is in de GeoWeek en waarom het zo belangrijk is dat onderwijs en de praktijk beter op elkaar aansluiten. Lees hier meer over in het artikel op geografie.nl
Effect van water op ruimtelijke inrichting
Bram Rosenbrand van de Unie van Waterschappen, één van de hoofdpartners van de GeoWeek vertelt hoe blij hij is met de inzet van de Waterschappen tijdens de GeoWeek. ‘Water is een belangrijk onderwerp binnen de geografie, maar niet iedereen weet precies wat bijvoorbeeld waterschappen doen. De GeoWeek is een mooie gelegenheid om leerlingen daarmee kennis te laten maken’, vertelt Bram. ‘Daarnaast is het goed dat er een week bestaat waarin geografie centraal staat. Het is een ontzettend brede discipline die zich uitstrekt van de water- en bodemsector tot geo-informatie. En vaak zijn de sectoren met elkaar verweven. Dat er een week is die aandacht schenkt aan het complete geografische domein vind ik erg mooi.’ Lees meer in het artikel op geografie.nl
Waterbewustzijn creëren tijdens de GeoWeek
Franc van der Steen, werkzaam als afdelingshoofd Bestuur en Regie bij de directie Algemeen Waterbeleid en Veiligheid van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, geeft een interview over het belang van water. Deze afdeling van IenW is één van de hoofdpartners van de GeoWeek. Eén van de belangrijkste redenen daarvoor is ‘waterbewustzijn’ creëren. Lees meer over zijn enthousiasme in het artikel op geografie.nl
De GeoWeek is een initiatief van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) en bestaat sinds 2006. Elk jaar doen zo'n vijfduizend leerlingen mee aan expedities tijdens de GeoWeek.
Wil je als bedrijf meedoen aan de GeoWeek 2025? Meld je expeditie nu aan via dit formulier.
Met je klas op expedities? De inschrijfperiode start 3 maart 2025.