Samen maken wij de GeoWeek!
Is jouw waterschap in 2025 ook van de partij?
Vragen? Mail ons op info [at] geoweek [dot] nl (info[at]geoweek[dot]nl)
Waterschappen
Tijdens de GeoWeek (12-23 mei 2025) maken duizenden leerlingen in heel Nederland kennis met de beroepspraktijk van de geografie in de bodem-, water- en geo-informatiesector.
Door ‘zelf te doen’ ervaren leerlingen de leuke en technische kanten van het vak aardrijkskunde en het belang van geografie voor de wereld om hen heen. Leerlingen uit groep 7- 8 van het basisonderwijs en klas 1-3 van het voortgezet onderwijs krijgen op die manier op jonge leeftijd al de mogelijkheid te ontdekken waar hun interesses liggen, nog voor een profiel- of studiekeuze.
Uiteraard kunnen de waterschappen niet ontbreken tijdens de GeoWeek. Nederland is een land dat leeft met water. De ene keer hebben we te veel, de andere keer te weinig water. Vuil water moet schoongemaakt worden, en hoe wordt drinkwater eigenlijk gewonnen?
Hier onder lichten we een aantal GeoExpedities uit die de afgelopen jaren zijn georganiseerd door de verschillende waterschappen. Gebruik deze ideeen als inspiratie, daarvoor delen we ze hier :)
Hoe word je een dijkwachter?
De waterschappen Drents Overijsselse Delta en Aa en Hunze bieden een GeoExpeditie aan, waarin leerlingen met een dijkwachter het veld in gaan.
Lopen over de dijk terwijl de storm loeit... een dijkwachter maakt een storm vaak van dichtbij mee! Bij de dreiging van hoogwater worden de dijkwachters opgeroepen. De dijken in ons gebied kunnen namelijk onder druk komen te staan door hoogwater op de rivieren en door opstuwend water. De dijkwachters gaan bij extreme weersomstandigheden op pad om dijken te controleren. Bij deze gastles worden de leerlingen een echte dijkwachter. Zij leren hoe zandzakken gelegd moeten worden, op welke manier wij met water werken en hoe belangrijk waterveiligheid is.
Het waterschap Aa en Hunze stelt deze hand-out beschikbaar, met tekst en uitleg hoe zij de GeoExpeditie organiseren. Voel je vrij om dit format over te nemen en ook een dijkwachter expeditie te organiseren in jouw werkgebied.
Hoe waterproof is het rivierengebied?
Waterschap Rivierenland slaat de handen ineen met het Geofort in Herwijnen bij de organisatie van de GeoExpeditie.
Tijdens de expeditie zoomen we in op het rivierengebied. Wat valt je op aan het landschap? Waarschijnlijk vooral veel rivieren en dijken... Uit het berggebied in centraal Europa komt er veel water naar het rivierengebied. Maar ook veel water valt in de vorm van neerslag… Al dat water moet worden afgevoerd. Wat doet het waterschap om ervoor te zorgen dat wij met z'n allen veilig kunnen wonen in het rivierengebied?
Tijdens de expeditie onderzoeken we hoe waterproof het rivierengebied is. Aan de hand van jullie eigen waarnemingen, onderzoeksopdrachten en proefjes kom je tijdens deze expeditie meer te weten over het belang van veilige dijken, NAP en wat dat betekent voor wonen in ons mooie maar kwetsbare rivierengebied?
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft een zelfde soort samenwerking opgezet met het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
Zo wordt jouw afvalwater schoongemaakt
Het Hoogheemraadschap van Rijnland nodigt schoolklassen uit voor een rondleiding op de waterzuivering in Leiden en Katwijk.
Vaak weten mensen niet waar het water wat je hebt gebruikt naar toe gaat. Kom daarom een kijkje nemen op deze waterzuiveringsinstallatie en ontdek hoe dat wordt gedaan. Tijdens deze interactieve GeoExpeditie komen leerlingen alles te weten over de twee belangrijkste taken van het waterschap: Droge Voeten en Schoon Water.
Uiteraard zijn er nog meer leuke water GeoExpedities om te delen. Zo gaat het Waterschap Vallei en Veluwe met leerlingen op veldwerk op de Veluwe, waar leerlingen alles leren over de zoetwatervoorraad die hier in de bodem zit.
Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard neemt leerlingen mee op watersafari door Rotterdam, en bekijken op welke manier het waterschap samen met de gemeente klimaatverandering te lijf gaat in de stad.
Waterbedrijf Evides is welliswaar geen waterschap, maar wel een belangrijke speler in de productie van drinkwater. Zij gaan op de Brabantse Wal met leerlingen op veldwerk en doen allerlei waterproefjes in het veld.
En als laatste mag natuurlijk het Nederlands Watermuseum niet ontbreken. Leerlingen gaan hier aan de slag met de Tuin van de Toekomst.
Als waterschap meedoen aan de GeoWeek
Leuk dat jullie een GeoExpeditie willen organiseren in de GeoWeek. In 2025 vindt de GeoWeek plaats van 12-23 mei. Hieronder staan links naar pagina's waar je meer informatie vindt over de verschillende soorten GeoExpedities, handige tips en het aanmeldingsformulier.
Is gelijk aanmelden nog een brug te ver? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan houden we je op de hoogte over de GeoWeek. De inschrijftermijn voor GeoExpedities sluit op 7 februari 2025.