Ontdek de littekens van de Watersnoodramp in het landschap

Organisator
Watersnoodmuseum
Plaats
Ouwerkerk
Expeditie soort
Veldwerk
Doelgroep
Primair onderwijs (groep 7/8)
VMBO (klas 1 t/m 3)

Geopark Schelde Delta is een gebied waar de zee en rivieren in de loop van de tijd hun sporen hebben achtergelaten in de bodem en elke plek vertelt zijn eigen verhaal. Het Watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons, in Ouwerkerk - Zeeland, die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat.

De Watersnoodramp van 1953 heeft diepe sporen getrokken in het landschap van Schouwen-Duiveland. Maandenlang is het zeewater met het getij in en uit de polders gestroomd en daardoor zijn diepe geulen ontstaan. Dat zijn nu prachtige met riet en bos omzoomde kreken waar bezoekers op allerlei manieren van de natuur kunnen genieten. Het krekengebied bij Ouwerkerk is een paradijs voor dieren. De inlaag tussen de Oosterschelde en de Grote Kreek vormt bij hoog water een vluchtplaats voor vogels. Door het zoute karakter groeit er zeekraal en zeeaster in het gebied. De hogere delen – die niet zout zijn – herbergen zeldzame orchideeën.

Trek goede schoenen aan, onder leiding van een gids gaan we het veld in! We komen er achter hoe het landschap, de kreken en de dijken door de ramp van 1953 zijn gevormd.
 

Deze expeditie bevindt zich in Geopark Schelde Delta

Locatie: Ouwerkerk
Duur: 1,5 uur
Maximale groepsgrootte: 30 leerlingen

 

Op zoek naar een leuk en educatief wateruitje buiten de GeoWeek om? Op www.podiumvooronderwijs.nl vind je een uitgebreid aanbod excursies en lesmateriaal.