Wie bouwt de sterkste dijk?

Organisator
Tu Delft Faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen
Expeditie soort
Op bezoek bij een geobedrijf
Doelgroep
Voortgezet onderwijs (klas 1 t/m 3)

Nederlanders zijn dijkenbouwers. In de afgelopen 2000 jaar hebben we in Nederland meer dan 17.000 km dijken gebouwd. Zonder deze dijken zou bijna half Nederland regelmatig onder water staan. Niet alleen moet rekening worden gehouden met dreiging vanuit zee, maar ook vanuit de rivieren in het binnenland.  Niet voor niets schreef Voltaire in de 18e eeuw: 'God schiep de wereld, behalve Nederland, dat liet hij aan de Nederlanders zelf'.  

Tegenwoordig zijn Nederlanders over de hele wereld actief om dichtbevolkte deltagebieden te beschermen tegen overstromingen. De meeste dijken zijn gemaakt met de grond die plaatselijk aanwezig was. Maar op sommige plekken hebben ingenieurs vernuftige kunstwerken gemaakt, zoals de beweegbare Oosterscheldekering in Zeeland en de Maeslantkering in Rotterdam. Wetenschappers van de TU Delft houden zich dagelijks bezig met het bedenken van slimme technieken en proberen met hulp van de natuur Nederland nog beter te beschermen tegen overstromingen. In het Waterlab werken ze aan nieuwe technieken en testen ze slimme dijken op schaal.

Tijdens de expeditie krijgen de leerlingen een goed beeld van het ontwerp van een dijk en hoe deze in de praktijk wordt aangelegd. Na een korte introductie gaan ze zelf in het lab aan de slag. Ze ontwerpen en bouwen een dijk onder begeleiding van studenten van Civiele Techniek. Aan het eind van de expeditie wordt getoetst hoe goed de dijk het water tegen kan houden.

 

Locatie: Delft
Duur: 2-3 uur
Maximale groepsgrootte: 30 leerlingen

Let op: Deze workshop is geschikt voor vwo scholieren. Andere scholieren in overleg.

Deze expeditie ontvangt per school maximaal 2 inschrijvingen