Koudewinning voor het Ziekenhuis

Organisator
NTP
Plaats
Almelo
Expeditie soort
Op bezoek bij een geobedrijf
Doelgroep
Primair onderwijs (groep 7/8)
VMBO (klas 1 t/m 3)

Op de locatie Leemslagenplas in Almelo wordt door NTP op een unieke manier bijgedragen aan een duurzame leefomgeving. Op de locatie is vroeger zand gewonnen voor allerlei doelen. De plas is daardoor wel 30 meter diep. Het water onder in de plas is vanwege de diepte ook erg koud. Een eindje verderop staat het ZGT Ziekenhuis in Almelo. Dagelijks worden daar veel mensen geopereerd. Dat opereren gebeurt in een afgesloten kamer die strikt op temperatuur wordt gehouden. Het is daar niet lekker warm voor de patiƫnten, maar juist heel koel om de groei van bacteriƫn af te remmen. Om de kamers te koelen wordt door het ziekenhuis veel gas verstookt. Dit klinkt een beetje vreemd, maar met gas kun je in plaats van verwarmen ook koelen.

NTP heeft een manier bedacht waarmee het ziekenhuis veel gas kan besparen. Het koude water uit de Leemslagenplas wordt daarbij opgepompt met soms wel 300.000 liter per uur en via een hele lange leiding van wel 2 km getransporteerd naar het ziekenhuis.

In de technische ruimte van het ziekenhuis staan een heel aantal warmtewisselaars. Door het koude water uit de leemslagenplas te laten stromen langs het opgewarmde water uit het ziekenhuis worden de operatiekamers koel gehouden. Het opgewarmde water gaat weer terug naar de Leemslagenplas. Maar voordat het in de plas stroomt gaat het eerst door een groot rietveld om daarmee eventuele vervuiling eruit te halen en zuurstof terug te brengen in het water. 

Kom een kijkje nemen bij dit unieke systeem in de Leemslagenplas en zie wat er allemaal mogelijk is met water! Tijdens de Expeditie krijgen leerlingen een rondleiding door de kelder van de pompinstallatie bij de plas, en nemen een kijkje bij de biologische waterzuivering.

Locatie: Almelo (Buitenhaven Westzijde)
Duur: 1 uur
Maximale groepsgrootte: 30 leerlingen