Voetballen op een vuilstort? In het Diemerpark kan dat!
Het Diemerpark is een locatie waar afval is gestort en verbrand vanaf 1960 tot 1982. De locatie is daarna niet in gebruik geweest en met de komst van de wijk IJburg moest er wel iets gebeuren met de locatie. Van 1997 tot 2002 is de gehele locatie ingepakt waarbij er wanden zijn aangebracht tot een diepte van bijna 30 meter en vervolgens is er een deksel aangebracht bestaande uit klei en folie.
Naast deze isolatie moet er nog van alles gebeuren om de locatie veilig te houden. We onttrekken 70.000 m3 vuil water uit de locatie om te zorgen dat er geen vuil water naar de omgeving stroomt en daarnaast onttrekken we gas dat in de stort wordt gevormd. In totaal onttrekken we 100.00-150.000 m3 van dit gas dat we op de locatie verbranden.
In deze interactieve GeoExpeditie leren leerlingen hoe de stort is ontstaan, hoe het afval is verbrandt en wat de gemeente heeft gedaan om alle afval in de grond in te pakken (saneren), zodat het Diemerpark gebruikt kan worden voor recreatie. De leerlingen gaan tijdens de expeditie actief aan de slag met het beheren van het grondwater en het filteren van afvalwater.
Voor de klassen van het VO kunnen we de excursie uitbreiden met hoe de waterzuivering werkt. Dit bespreken we na het boeken van deze excursie.
Locatie: In het Diemerpark
Duur: De excursie duurt 2 uur (precieze tijdstip overleg je met de organisatie na het boeken van de expeditie)
Maximale groepsgrootte: 30 leerlingen