Het geheim van de Cuesta
Trek je wandelschoenen aan, pak je veldlunch in en kom met je klas naar Vlaanderen! In dit toffe veldwerk ontdek je met je klas het geheim van de Cuesta. Geologie, landschap en samenleving komen hier samen. Hoe gaan de mensen om met de (on)mogelijkheden van de ondergrond?
De GeoExpeditie begint met een bezoek aan de tentoonstelling “Het geheim van de cuesta”, waarna tijdens de wandeling de landschapselementen ervaren worden en de leerlingen een grondboring gaan doen.
De Drongengoedhoeve bevindt zich boven op de cuesta van Zomergem-Oedelem op de grens tussen de provincies Oost-en West-Vlaanderen. De ondergrond vande cuesta bestaat uit afwisselende lagen van zand en klei. Door de aanwezigheid van de klei in de ondergrond was dit gedurende eeuwen een zogenaamde wastine. Dit is een landschap waar het moeilijk was om aan landbouw te doen. Met de bouw van de Drongengoedhoeve in 1746 kwam daar verandering in. De toenmalige Abt Destoop liet een groot deel van het gebied bebossen. Het Drongengoedbos is het grootste bosgebied van Oost-Vlaanderen. De tentoonstelling "Het geheim van de cuesta" schetst het ontstaan van de ondergrond en van het huidige reliëf doorheen de geologische tijden. Daarnaast is er aandacht voor de rol van de mens in het verleden en in het heden (beheer van het bosgebied).
Dit toffe veldwerk is te boeken voor klas 1-3 van de middelbare school.
Locatie: Ursel - Belgie
Duur: 5 uur - neem je eigen veldlunch mee, er is een fijne picknick plek aanwezig
Maximale groepsgrootte: 25 à 30 leerlingen
Deze expeditie bevindt zich in Geopark Schelde Delta