Aan de slag met de bodem

Organisator
Afvalzorg
Expeditie soort
Veldwerk
Doelgroep
Primair onderwijs (groep 7/8)

De zorg voor een verontreinigde bodem vraagt om specialistische kennis. Bodemzorg is expert op dit gebied. Zij dragen zorg voor het beheer, de sluiting en de nazorg van stortplaatsen en saneringslocaties in heel Nederland. Zo monitoren ze de grondwaterkwaliteit van oude stortplaatsen en controleren ze voorzieningen. 

Voor een veilig landschap is monitoring van het grondwater belangrijk. Maar hoe is een bodem opgebouwd en hoe doe je een grondwater analyse? Na een korte introductie gaat de klas aan de slag met de bodem. De klas wordt in twee groepen opgedeeld, waarna de ene helft zelf grondboringen gaat doen om te kijken hoe de bodem er uitziet. Wat komen ze tegen? De andere helft van de klas gaat onderzoeken wat de kwaliteit van het water is door middel van grondwateranalyses. 

Optioneel kan na afloop nog een korte rondleiding plaatvinden op ons zonnepark, zodat leerlingen ook kunnen zien hoe een oude stortplaats een nieuwe nuttige bestemming krijgt en energie terug levert aan de inwoners van de gemeente Almere. 

Locatie: Kemphaanweg 2, 1358 AB Almere 
Duur: 1,5 - 2 uur
Maximale groepsgrootte: Ongeveer 20 leerlingen

Let op: Neem schoenen mee die vies mogen worden. Bij heel slecht weer kan de expeditie helaas niet doorgaan.