Aan de slag met de bodem!

Organisator
NV Afvalzorg
Plaats
Almere
Expeditie soort
Veldwerk
Doelgroep
Primair onderwijs (groep 7/8)

Op onze locatie in Braambergen zit een oude, gesloten stortplaats en werden vroeger diverse afvalstromen opgeslagen. Per 1 januari 2021 zijn al deze activiteiten gestopt. Sinds maart 2008 is de locatie al gesloten voor het storten van afval. Er is een uniek heuvellandschap ontstaan in het vlakke Flevoland. Samen met de gemeente Almere en Staatsbosbeheer werken we aan een mooie en veilige definitieve eindbestemming van de locatie om het daarna weer open te stellen voor de Almeerders. Zo hebben we al een zonnepark gerealiseerd, ligt er mountainbike parcours op de locatie en zit er ook een heuse wijnboer.

Hoe zorgen we er nu voor dat de bodem van een oude stortplaats veilig blijft? Onze medewerkers controleren regelmatig de kwaliteit van de bodem. We doen dit onder andere door het maken van diverse grondboringen. Hiermee analyseren we de bodem, kijken we naar bacteriƫn en checken het
water. Dit willen we ook graag met jullie doen. Hoe ziet de bodem er nu uit? Jullie gaan zelf een grondboring doen en daarna kijken we gezamenlijk naar de bodem. Ook gaan we proeven nemen van het grondwater en kijken hoe het gaat met de kwaliteit van het water.

Let op: Leerlingen moeten goede schoenen/laarzen aan. Bij erg slecht weer kan dit veldwerk helaas niet doorgaan op de geboekte datum.

Locatie: Kemphaanweg in Almere
Tijdsduur: 1.5-2 uur
Groepsgrootte: 20-25 leerlingen