Waterbeheer op het laagste punt van Nederland

Waterbeheer op het laagste punt van Nederland

Geplaatst op 23 mei 2017

Maandag 15 mei was het tijd om met Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard en het GSR op exdpeditie te gaan in de Zuidplaspolder. Een bijzondere plek, want dit is het laagste punt van Nederland! Hadden de leerlingen eigenlijk wel door in wat voor gebied zij leven? 

We verzamelen bij Gemaal Abraham Kroes en gaan ervaren hoe groot de hoogteverschillen hier zijn. Op het eerste gezicht lijkt dit namelijk een normaal stukje land, maar als je beter kijkt zie je dat dit niet zo is. Het gemaal is omringd door een dijk en uit de uitleg blijkt al snel dat dit deel van Nederland 'het putje' wordt genoemd vanwege de lage ligging, -6.5m NAP. Stapsgewijs dalen we af in het gemaal om uiteindelijk buiten te eindigen op het dieptse punt. 

Op het diepste punt in het gemaal is een peilschaal opgenomen. Hierop zien de leerlingen hoe hoog de dijken en waterkeringen zijn, maar ook de waterstand tijdens de watersnoodramp van 1953 is aangegeven. Dan pas realiseer je je hoe diep dit punt eigenlijk is en hoe gek het is dat wij in West-Nederland collectief beneden NAP leven. Dit is niet mogelijk zonder onze dijken en technieken! Zo wordt er verteld hoe het gemaal werkt en wat het gemaal moet doen bij zowel hevige regenval als bij droogte. 

Daarna is het voor de leerlingen tijd om in het zonnetje te lunchen en terug te gaan naar school of de huldiging van Feyenoord bij te wonen. Allemaal bewuster van de omgeving waar zij wonen, hoe bijzonder dit is en met het besef dat innovaties nodig blijven.