Struinen door de uiterwaarden

Struinen door de uiterwaarden

Geplaatst op 23 mei 2017

Woensdag 17 mei 2017. De zon begint door te breken en er zijn temperaturen tussen de 25-30 graden voorspeld. Wat kan je dan beter doen dan door de uiterwaarden struinen? Dat is precies wat groep 8 van Basisschol op de Berg vandaag deed! Samen met K3Delta en ARK Natuurontwikkeling ontdekken zij hoe de uiterwaarden uit er zien en wat hier allemaal groeit, bloeit en leeft. 

Toen de leerlingen hun regenlaarzen aan hadden, kon de expeditie beginnen. Caroline van der Mark van ARK Natuurontwikkeling vertelde over de planten en dieren die in de uiterwaarden bij Beneden-Leeuwen groeien en leven. De uiterwaarden worden natuurlijk begraasd door een kudde wilde paarden. Het doel van de dag: op zoek naar de kudde. Ook bleken er eetbare planten te groeien en groeide er verse munt. De leerlingen plukten er vrolijk op los, zodat zij vanmiddag thuis verse muntthee konden drinken. 

Al wandelend kwamen we uit bij de medewerkers van K3Delta. Zij lieten de leerlingen zien wat een grondboor is en deden voor hoe zo'n boor nou eigenlijk werkt. Daarna was het de beurt aan de leerlingen. Er kwam veel zand naar boven, maar ergens zou toch ook een kleilaag verstopt zijn? Na heel wat boren en diep in de grond was het dan zo ver, ook de kleilaag was gevonden! Dit harde werken werd beloond met een pakje drinken, appel en een petje waarna de wandeling verder ging. 

Op het strandje bij de Waal stond het laatste onderdeel van de expeditie op het programma: het nabootsen van een rivier. Stenen vormden de bergen, emmers met gaten er in moesten het water enigszins filteren en heuvel af vormde de rivierloop richting de 'zee' (vandaag gevormd door rivier de Waal). De leerlingen renden af en aan met emmers water om zo de rivier op gang te houden, maar door het lekkere weer was zwemmen ook heel aantrekkelijk. Voordat het was gelukt om de rivier in 'zee' te laten eindigen, lagen de meeste leerlingen dan ook heerlijk in rivier de Waal om zo af te koelen van deze indrukwekkende ochtend.

Eenmaal opgedroogd was het tijd op terug te gaan naar de auto's. En wat bleek, de kudde paarden was tevoorschijn gekomen. De ochtend kon niet beter worden afgesloten dan met foto's van de paarden. Allemaal voor boven het bed om deze dag niet meer te vergeten.