Zet Malawi op de kaart!

Zet Malawi op de kaart!

Geplaatst op 23 mei 2017

Dit jaar sloegen het GeoFort en Rode Kruis de handen ineen om samen een expeditie neer te zetten. Het doel: zet de meest kwetsbare bewoners letterlijk en figuurlijk op de kaart. Vandaag zet het Graaf Engelbrecht de bewoners van Malawi op de kaart! 

Als de brugklas van het Graaf Engelbrecht college de weg heeft gevonden naar het Fort en de goede zaal, kan de expeditie van vandaag echt beginnen. Allereerst krijgen zij een uitleg van het Rode Kruis: waarvoor gebruiken wij eigenlijk nog kaarten? Wat zijn Missings Maps en wat houdt het project in? Hoe ga je zelf aan de slag met Missing Maps? Na inspirerende voorbeelden van kaarten die door Pokémon Go worden gebruikt en afgeronde projecten van Missing Maps mogen de leerlingen zelf aan de slag. 

De laptops staan klaar en al snel hebben de leerlingen door hoe zij moeten werken. Veel van hen hebben de uitleg van de handout niet eens nodig. Er wordt druk geklikt en de leerlingen zijn zo fanatiek bezig dat er zelfs nauwelijks wordt gepraat. Dan ontdekken ze ook nog een competitief element: Missing Maps houdt bij hoeveel huizen iedereen op de kaart heeft gezet. Hierdoor gaan veel leerlingen nog harder aan de slag, omdat ze meer huizen op de kaart willen zetten dan hun buurman of buurvrouw. 

De leerlingen hebben een uur fanatiek gemapt en 1894 edits gemaakt. Er zijn 1872 gebouwen en 28 kilometer weg op de kaart gezet! Dat betekent dat ruim 9000 mensen vorige week door de Graaf Engelbrecht op de kaart zijn gezet. Deze mensen konden voor 18 mei niet gevonden worden!