De bodem van Zeeland

De bodem van Zeeland

Geplaatst op 1 mei 2014

Bodemprofessionals van de Provincie Zeeland geven aan 260 leerlingen les over het onstaan van de provincie. Eerst de theorie in de klas, daarna naar buiten om zelf in de grond te boren!

Op maandagochtend zitten 50 leerlingen uit groep 7a en 7c van basisschool de Wissel in Vlissingen gespannen te wachten op de gastles van Walter Jonkers, beleidsmedewerker Bodem en Ondergrond van de Povincie Zeeland. Eerst krijgen de leerlingen les over het ontstaan van Zeeland. Ter illustratie gaan bakjes met verschillende soorten bodem de klas rond. “Iehw, dat stinkt!” fluistert een leerlinge als ze aan een bakje met veen ruikt.

Na een uur aandachtig luisteren mogen de leerlingen dan zelf grondboren en de bodem van Zeeland onderzoeken. Enthousiast gaan de leerlingen in groepjes van vier met een handboor aan de slag. Sommige jongens boren snel en hebben binnen 10 minuten al het handvat van de boor bereikt. Als de leerlingen zelfstandig een tijdje bezig zijn geweest roept dhr. Jonkers ze weer bij elkaar om uit te leggen wat ze net hebben gezien. Daarna gaat zijn collega André van der Straat, beleidsmedewerker Water, aan de slag met de leerlingen om te ontdekken of het grondwater verschilt van het water in de sloot, en of het water zoet of zout is.

Een leerling wordt gevraagd of hij zichzelf later bij de Provincie wil werken: “ja, lijkt me wel geinig de hele dag een beetje boren”. Een leuke en leerzame ochtend en een geslaagde start van de GeoWeek voor de Provincie Zeeland. Dit jaar zijn al hun expedities geboekt en geven dhr. Jonkers en dhr. Van der Straat gastlessen aan 260 leerlingen.