Wedstrijd grondboren bij het RIVM

Wedstrijd grondboren bij het RIVM

Geplaatst op 31 mei 2016

Leerlingen van het Nieuwe Lyceum uit Bilthoven mochten dinsdag 24 mei dat grote, vreemde gebouw met hoge toren waar ze vaak langs fietsen eindelijk eens van binnen bekijken, het RIVM. Want wat gebeurt er daar nu allemaal?

 

Alleen de binnenkomst van de expeditie was al spannend, door het hoge hek, aanmelden bij de receptie en vervolgens kreeg elke leerling een speciaal bezoekerspasje. Tijdens een korte presentatie vertelde verschillende werknemers van het RIVM over wat er gedaan wordt en wat zij zelf als rol hebben binnen het RIVM. Ook werd er een mooi filmpje getoond over het onderzoek van het RIVM op de landbouwgronden en de waterkwaliteit. Natuurlijk mochten de leerlingen daarna zelf op onderzoek uit. Buiten werd er grondwater omhoog gepompt en moesten ze de ph waarde meten, is dat beter dan de ph waarde van cola? Ook werd de bodem doorzocht opzoek naar bodemdieren, want waarom zijn bijvoorbeeld wormen belangrijk? Als klap op de vuurpijl werd er een grondboorwedstrijd georganiseerd, wie is het snelst op één meter diepte? Voor de winnaar lag er een passend cadeautje klaar, een dopper. 
Na afloop was er nog een kleine beloning voor de hardwerkende leerlingen, deze keer geen echte wormen, maar snoepwormen.