Ecoducten ontwerpen

Ecoducten ontwerpen

Geplaatst op 30 mei 2016

Lekker in het zonnetje stond groep 7&8 van de Katholieke Montessorischool uit Bussum al klaar voor de expeditie. De meiden hadden ze op school achter gelaten terwijl 24 jongens donderdag 26 mei aan de slag mochten bij het Goois Natuur Reservaat.

Adam Hofland van het MJPO startte de expeditie met gelijk een moeilijk woord, ‘ontsnippering’. Al snel kwamen de leerlingen op ideeën over wat het kon zijn en wat dat nu met een ecoduct te maken kon hebben. Een ecoduct is een oplossing om losse stukjes natuur weer met elkaar te verbinden. Tijdens de presentatie werd verteld wat er allemaal bij komt kijken als je een ecoduct bouwt. Waarna de leerlingen hun opgedane kennis gelijk in de praktijk konden brengen. Want waar zou je een ecoduct in 't Gooi willen bouwen en hoe komt die er dan uit te zien?

 

Dit deden de leerlingen niet zomaar, het beste idee/mooiste ontwerp voor een ecoduct kreeg natuurlijk een prijs, namelijk het stripboek 'Suske en Wiske de beesten brug'. Originele ideeën kwamen naar voren; zo was er een spongebobpoel, een kleurenecoduct en er had een ontwerp zelfs zonnepanelen. De winnaars hadden bij hun ontwerp rekening gehouden met een bovenaanzicht, een zijaanzicht en zij hadden, zoals dat bij een GeoWeek hoort, een mooie legenda erbij getekend. 

 

De expeditie werd afgesloten met een wandeling over het ecoduct bij Crailo, de langste natuurbrug van Europa. Daar ontdekken ze sporen van een hert, dat moest betekenen dat het ecoduct ook echt werkt. De jongens mochten zelfs bij het deel kijken waar je normaal niet mag komen, de route voor alle dieren.