Op expeditie bij Witteveen+Bos

Op expeditie bij Witteveen+Bos

Geplaatst op 26 mei 2016

Leerlingen van het Twents Carmel College uit Losser en de Lyceumstraat uit Oldenzaal waren op bezoek bij Witteveen+Bos uit Deventer. Zij mochten aan de slag met het Ruimte voor de Rivier project en staken hun handen uit de mouwen om klei en zand te testen. 

Maandag 23 mei is de GeoWeek van start gegaan. In Deventer stonden al vroeg 50 leerlingen vol spanning klaar, benieuwd wat medewerkers van Witteveen + Bos voor hun gepland hadden. Na een korte inleiding van Corinne Koot over Witteveen+Bos en de verschillende projecten die zij uitvoeren mochten de leerlingen hun kennis over de bodem uiten. Aan de hand van een brainstormsessie kwam er al veel kennis naar boven, van beesten die in de grond leven tot verschillende soorten ondergrond. Vervolgens heeft Marco Spikker de leerlingen uitleg gegeven over Geotechniek, waar kan je het beste bouwen en wat komt er allemaal kijken bij zo'n project? De presentatie werd afgesloten met koekjes en limonade voor de leerlingen.

Na de pauze werd de groep opgesplitst voor twee verschillende workshops. Leerlingen ontwierpen mee aan het ruimte voor de rivier project bij Kampen. Waar laat je nu zomaar een bypass van de rivier lopen? Er moest rekening worden gehouden met bestaande bebouwing, natuurgebieden en recreatie. In groepjes werden er ideeën op papier gezet en vervolgens besproken. Sommige ideeën kwamen zelfs overeen met het bestaande plan van Witteveen+Bos.

  

Bij de andere workshop konden de leerlingen hun handen vies maken. Ze mochten voelen en bouwen met klei, zand en veen. Maar wat is nu het verschil? Hoe stevig is zand bijvoorbeeld? Aan de hand van een quiz werd dit duidelijk. De expeditie werd samen afgesloten waarbij de leerlingen hun eerste filmpjes al aan elkaar toonden, want, de leerlingen hadden de opdracht om over de dag een vlog te maken. Binnenkort zal het winnende vlog hier ook te zien zijn.