Met een koffiefilter grondsoorten testen

Met een koffiefilter grondsoorten testen

Geplaatst op 20 mei 2015

De leerlingen van Groep 7 van basisschool De Triangel te Weesp kregen op woensdag 20 mei een gastles over Bodem en Ondergrond van Peter Rood, adviseur ondergrond en vergunningmanagement bij Royal HaskoningDHV.

De leerlingen hadden vooraf de vraag gekregen om dingen uit de bodem mee te nemen. Er werden mooie stenen en fossielen getoond die gevonden waren tijdens vakanties. Na wat toelichting over het ontstaan van gesteente en fossielen ging de klas enthousiast aan de gang met een proef over de doorlatendheid van verschillende grondsoorten. Met de stopwatch in de hand werd getest welke grondsoort het water via een koffiefilter het snelst doorlaat. Na afloop van deze proef was iedereen het er wel over eens dat grind het water het snelst afvoert.

De ondergrond kreeg hierna nog wat aandacht. De kinderen kregen de vraag voorgelegd wat we allemaal uit de ondergrond halen. Zoals de winning van gas, aardolie, aardwarmte en drinkwater op verschillende dieptes. Hierna volgde een film over de ondergrond en de ochtend werd afgesloten met een quiz. Kinderen mochten schatten hoeveel kilometer leidingen zich onder grond bevindt of op hoeveel houten palen het paleis onder de dam staat. De schattingen liepen erg uiteen. Het grote aantal vragen tussentijds bevestigde de interesse voor het onderwerp. Kortom een geslaagde gastles die voor herhaling vatbaar is.