Eerdere editie's 2021

Weer een succesvolle GeoWeek in 2021!

Geplaatst op 14 december 2021

In 2021 organiseerde het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) voor de 15e keer de GeoWeek. Van 4 tot en met 8 oktober 2021 gingen weer duizenden leerlingen op expeditie met aardrijkskunde. Met de klas op dijkinspectie met een waterschap, een GIS-professional uitnodigen om met de klas de omgeving van jouw school in kaart te brengen, of op expeditie naar 5 kilometer onder de grond? Tijdens de GeoWeek gebeurde het allemaal! Je kan op de kaart alle expedities zien per locatie.

Lees de verhalen hieronder voor een impressie van GeoWeek 2021 of kijk naar deze video!

Lees meer

Op avontuur onder de grond

Geplaatst op 14 december 2021
Op avontuur onder de grond

Tijdens de expeditie bij Witteveen+Bos kwamen de leerlingen uit 1 vwo van het Twents Carmel College veel te weten over de bodem en ondergrond. Hoe is de bodem opgebouwd? Welk leven zit er in de bodem? De leerlingen kregen levende diertjes uit de bodem te zien. Ook gingen ze met archeologische vondsten aan de slag. Welke vondst is het oudst en welke het nieuwst? Ze leerden over de Nederlandse bodem en de verschillen die er zijn. Ook bekeken ze een bodemkaart van de regio van hun eigen school en kwamen erachter dat de voorlaatste ijstijd verantwoordelijk is voor de stuwwallen bij hen in de buurt. Daarna gingen de leerlingen naar buiten om zelf grondboringen te zetten en de bodem te exploreren.
 

 

Lees meer

Duurzaamheid door het oog van geo-informatie

Geplaatst op 14 december 2021
Duurzaamheid door het oog van geo-informatie

Hoe kun je data inzetten voor duurzaamheid? Tijdens de expeditie van het Kadaster gingen de leerlingen van groep 8 van CDS de Groen aan de slag met geo-informatie. Eerst zochten ze op een online kaart hun eigen huis op. Vervolgens moesten ze nadenken over het concept ‘groen’. Wat is duurzaam, wat betekent groen? Om te bepalen hoe groen (of juist niet) de buurt rond de school was, gingen de leerlingen er zelf op uit. Ze maakten foto’s van alle groene dingen die ze zagen, zoals zonnepanelen op huizen en een elektrische bus. Die zetten ze letterlijk op de kaart. Zo kregen de leerlingen een goed idee van welke buurten al erg groen zijn, en waar nog veel verbetering mogelijk is.

Lees meer

Geschiedenis aan de hand van botten

Geplaatst op 14 december 2021
Geschiedenis aan de hand van botten

De expeditie bij Naturalis in Leiden draaide om de aardwetenschappen. De leerlingen uit 3 havo van het Bonaventuracollege onderzochten hoe botten uit de ijstijd iets vertellen over het klimaat, testten mineralen om nuttige eigenschappen te herkennen en kregen inzicht in de wetenschappelijke waarde van de collectie. Ook werd de leerlingen gevraagd naar hun eigen mening over aardwetenschappen: welke vondsten vonden zij het interessantst? Zijn ze meer mineraloog, vulkanoloog, paleontoloog of juist glacioloog?

Lees meer