Wow-factor van de Nederlandse ondergrond

Organisator
TNO Geologische Dienst Nederland
Expeditie soort
Op bezoek bij een geobedrijf
Doelgroep
Primair onderwijs (groep 7/8)
Voortgezet onderwijs (klas 1 t/m 3)

Amerika heeft de Grand Canyon en trekt daarmee 5 miljoen bezoekers per jaar. Nederland heeft óók een Grand Canyon, en trekt daarmee precies nul bezoekers per jaar. Waarom? Omdat hij onder de grond zit, opgevuld met geologische structuren. Daarmee is hij desalniettemin van onschatbare waarde. Hij levert ons informatie over historische en eeuwenoude rotslagen. De duistere diepte is net zo onmetelijk als die van zijn broer in Amerika.

We kunnen er dan niet doorheen wandelen, maar we registreren wel alles wat er gebeurt. In Nederland hebben we het modernste registratiesysteem van de ondergrond ter wereld. Zo komen we er steeds meer achter welke impact de ondergrond heeft op ons bovengrondse leven. En ontdekken we de wow-factor van dit onzichtbare fenomeen. Leerlingen nemen we mee in de fascinerende wereld van de ondergrond, in het laboratorium, via 3D visualisatie en we stappen in de DINO database.

Geologische Dienst Nederland (GDN), TNO doet al ruim 100 jaar onderzoek naar de samenstelling en impact van ondergrond. De cijfers vertellen wanneer bouwen onveilig wordt, huizen kunnen gaan verzakken, aanleg van snelwegen vertraagt en een kostenpost wordt en of je vervuiling in de hand gaat werken. Je moet altijd een 3D kaart hebben van het gebied waarop je iets wil realiseren en je afvragen ‘wat ga ik doen’ en ‘op welke diepte’? Cijfers dus. En niet ieder voor zich, maar alles bij elkaar opgeteld. Alleen zo kun je de drukte voorspellen.

In overleg kan de expeditie ook op een ander tijdstip plaatsvinden!

Locatie: Utrecht
Duur: 2.5 uur
Maximale groepsgrootte: 40 leerlingen