Reis in de tijd - Bekijk in 2022 het 18de eeuwse centrum van Amsterdam

Organisator
Allard Pierson - Universiteit van Amsterdam
Expeditie soort
Veldwerk
Doelgroep
Primair onderwijs (groep 7/8)
Voortgezet onderwijs (klas 1 t/m 3)

Amsterdam was in de 17de eeuw wereldwijd gezien het centrum van de productie van globes, kaarten en atlassen. Veel daarvan worden bewaard bij het Allard Pierson – het museum en het kennisinstituut van de Universiteit van Amsterdam. Daar wordt ook de grote en belangrijke kartografische collectie bewaard van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap.
Tijdens de Geoweek organiseren we historisch-kartografisch geïnspireerde wandelingen voor scholieren. Dat gaat als volgt. We verzamelen in ons gebouw aan de Oude Turfmarkt, tegenover het Rokin, in het centrum van Amsterdam. Eerst wordt kort iets verteld over de geschiedenis van het kaarten maken. Vervolgens maken we een korte rondwandeling door het centrum van Amsterdam. Voor de oriëntatie kijken we op een kaart uit ca. 1730. Daardoor kun je je een voorstelling maken van de situatie zoals die vroeger was. Op enkele plekken staan we even stil en wordt iets verteld over de geschiedenis van de stad en het belang van het maken van kaarten, in aansluiting op wat daarover eerder is verteld. En toevallig komen we tijdens de wandeling ook nog op enkele plekken Rembrandt tegen. Na afloop keren we terug naar de Oude Turfmarkt, waar we zijn begonnen. 

Locatie: Centrum van Amsterdam 
Duur: 2 uur
Maximale groepsgrootte: 25 leerlingen

Let op: Er is geen plan B in geval van slecht weer en het verkeer kan druk en gevaarlijk zijn; daarmee moet rekening worden gehouden.