Op veldwerk langs de Grensmaas - VO

Organisator
Consortium Grensmaas B.V.
Plaats
Holtum
Expeditie soort
Op bezoek bij een geobedrijf
Doelgroep
VMBO (klas 1 t/m 3)

Het stroomgebied van de Maas bedraagt circa 20.000 kilometer. De Maas staat in directe verbinding met allerlei zijriviertjes en beekjes. Na een paar dagen regen zwellen die aan en neemt de waterafvoer in de Maas snel verder toe. Als die regen blijft aanhouden, krijgt de Maas het razendsnel op haar heupen. Dat fenomeen deed zich voor in zowel 1993 en 1995 als in 2021. In Borgharen bijvoorbeeld steeg de waterstand binnen 48 uur met tweeënhalve meter. Bijkomend probleem is dat het stroombed van de Maas smal is. Het water heeft weinig ruimte en bij extra afvoer gaan de waterstanden meteen stijgen.

Het project Grensmaas heeft daar verandering in gebracht. Door het water bij hoge afvoeren meer ruimte te geven. In de directe omgeving van de Maas wordt daartoe grond en grind weggehaald. De grootschalige ingrepen van Consortium Grensmaas zijn goed merkbaar. Bij hoogwater blijft het peil in grote delen van de Maas 80 centimeter tot een meter lager dan voor de ingrepen. Eind 2027 is het werk voor de afgesproken hoogwaterbescherming afgerond. Vooral door de rivier meer ruimte te geven, maar ook door een beperkte verhoging en versterking van de dijken op een traject van zo’n twaalf kilometer.

De leerlingen uit klas 1-3 worden ontvangen in de presenatieruimte in het Schipperskerkje. Hier krijgen de leerlingen een presentatie over het Grensmaasproject. Daarna is het tijd om het veld in te gaan, naar het uitzichtspunt bij de werkhaven in het Trierveld. Hier wordt uitleg gegeven over de grindwinning en de herinrichting van het gebied. Zorg voor goede schoenen.

 

Locatie: Holtum (Schipperskerkje)
Duur: 1.5 uur
Maximale groepsgrootte: 30 leerlingen


 

Op zoek naar een leuke waterles buiten de GeoWeek om? Kijk op www.watereducatie.nl voor het educatieve aanbod en gastsprekers