Expedities

De data van de GeoWeek 2021 zijn bekend! De GeoWeek zal plaatsvinden van maandag 17 tot en met vrjidag 21 mei 2021. Uiteraard hopen we van harte tegen die tijd de beperkende maatregelen (grotendeels) zijn opgeheven en alle expedities doorgang kunnen vinden. We kunnen daar nu, in het najaar van 2020, alleen op hopen. 

Om een beeld te geven van wat voor expedities de GeoWeek te bieden heeft staat hieronder nog het aanbod van 2020. 

Aanmelden voor de expedities 2021 kan in het het voorjaar. Kijk tegen die tijd onder 'Aanmelden voor deze expeditie' > 'Tijdslot' op welke dag(en) van de GeoWeek de expeditie aangeboden wordt. 

Alle kleine beestjes helpen

Er is een hele wereld onder je voeten waar dingen gebeuren waarvan je misschien denkt dat ze alleen in films gebeuren! In deze korte lezing van ongeveer een half uur vertelt Marc Siepman van alles over het bodemleven en waarom het zo ontzettend belangrijk is.

Bezoek het vernieuwde Utrechtse Stationsgebied!

Utrecht vernieuwt zijn Stationsgebied. Dat was nodig. Sinds de bouw van Hoog Catharijne is de druk op de historische binnenstad flink toegenomen: het aantal inwoners groeit al jaren in fors tempo, steeds meer mensen nemen de trein, de fiets en de auto en Utrecht Centraal was te klein voor het aantal reizigers. Neem bij CU2030 een kijkje naar de historie en de toekomstplannen!

Breng de leefomgeving rondom de school in kaart

Wat zijn de kenmerken van de buurt rondom de school? Voel je je veilig? Ligt er zwerfvuil? Zo ja, hoeveel? Gezamenlijk brengen we de verschillende kenmerken van de buurt rondom de school in kaart. Leerlingen gaan naar buiten en gebruiken hun mobiele telefoon om de buurt te inspecteren. Terug in de klas bekijken we gezamenlijk de resultaten die automatisch op de kaart verschijnen.

De aarde als verwarming

Leer deze dag hoe we de aarde kunnen gebruiken voor het verwarmen en koelen van onze huizen en wat je moet onderzoeken om dit te kunnen doen.

De bodem vertelt: resten van mensen uit het verleden

Leer hoe het huidige landschap is ontstaan en hoe in de ondergrond resten van mensen uit het verleden aanwezig zijn en hoe zij gevonden kunnen worden. En hoe moet je de resten interpreteren?

De ondergrond van Rotterdam

De binnenstad van Rotterdam is het decor omdat daar veel over de ondergrond verteld kan worden. Tijdens wandeling krijgen leerlingen van specialisten van het Ingenieursbureau van de Gemeente te horen wat zich onder hun voeten bevindt: kabels en leidingen, parkeergarages, waterbergingen, spoortunnels en metrobuizen. Gas en olievelden. Daarna les over archeologie van de Archeologische dienst van de Gemeente (BOOR) in de Bibliotheek.

Expeditie naar 5 kilometer onder mijn school

Wat zou je tegenkomen als je gat graaft/boort tot 5 kilometer diep onder je school? Vind je misschien aardgas of aardolie? Kan je hier aardwarmte winnen? Bestaat hier een kans op aardbevingen? Deze expeditie laat je zien wat er onder je school te vinden is en hoe je daar informatie over kunt vinden.

Grondonderzoek, hoe zit dat?

In deze gast les zal worden uitgelegd wat werken binnen een geotechnisch ingenieursbureau inhoud en zal worden ingegaan op het grondonderzoek en waarom grondonderzoek noodzakelijk is.

Het verdronken dorp Hildernisse

Heb jij weleens gehoord van het verdronken dorp Hildernisse? Ontdek hoe dit dorp is verdronken in de Schelde. Leerlingen maken een wandeling langs de plaats waar het verdronken dorp gelegen heeft (tot ondergang 1570) en waar de huidige hoeve Hildernisse (anno 1724) is gevestigd.

Hoe word je een dijkwachter?

Hoe word ik dijkwachter? Deze les start met een inleidend verhaal in de klas over het belang van sterke dijken. Daarna komt het echte werk en leren leerlingen hoe zij een echte dijkwachter kunnen worden.

Hoogwaterbescherming in Wanssum

Maak kennis met Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Welke maatregelen worden genomen om wateroverlast bij hoogwater op de Maas te voorkomen? Neem zelf een kijkje bij de aanleg van een dijk en de bouw van een nieuwe hoogwatervrije brug.

Kadaster: Geo-informatie voor duurzaamheid (Geo-ontwerpwedstrijd)

Jij ontdekt op deze dag wat het Kadaster doet met geo-informatie. Hoe kun je data inzetten voor duurzaamheid? Je maakt samen een ontwikkelplan voor de omgeving van je school en denkt na over eigendom, locatie en mogelijk protest.

Littekens van de watersnoodramp in het landschap

De Watersnoodramp van 1953 heeft diepe sporen getrokken in het landschap van Schouwen-Duiveland. Maandenlang is het zeewater met het getij in en uit de polders gestroomd en daardoor zijn diepe geulen ontstaan. Ontdek met een gids hoe het landschap, de kreken en de dijken door de ramp van 1953 zijn gevormd.

Ondersteboven van de Zeeuwse bodem!

Wist je dat de bodem eigenlijk een soort archief is. De bodem vertelt heel veel over het ontstaan van Zeeland. Maar de bodem is ook een voorraadkamer, een opslagplaats van drinkwater, voor warmte en kou en leefplek voor heel veel bodemdiertjes. Ontdek het tijdens de veldwerkochtend of middag in de buurt van jouw school!

Op avontuur in het Verdronken Land van Zuid-Beveland

We maken een avontuurlijke tocht door een oerlandschap. We ontdekken hoe de dynamiek van zand en slik, wind en water dit landschap heeft gevormd.

Op ontdekkingstocht met Geo Training & Travel

Ga mee op ontdekkingsreis in de Zuid-Atlantische Oceaan of duik in de geschiedenis van het leven op aarde. Gastspreker Tom Reijers van Geo Training & Travel geeft jullie de keuze uit twee verschillende gastlessen. 1. De zuidelijke Atlantische Oceaan is lang slecht bekend geweest. Er hebben zich veel geschiedkundige en andere gebeurtenissen voorgedaan die meer kennis over dat gebied de moeite waard maakt. De gastdocent spreekt over eigen ervaring daar. 2. De mens kwam heel laat op een aarde met een lange geschiedenis van het leven. Na zijn komst greep de mens in en aarde, oceanen en atmosfeer vervuilden. Wat moeten wij daar tegen doen?

Op zoek naar de prehistorie in de duinen

De leerlingen gaan op zoek naar overblijfselen uit de prehistorie in de duinen onder leiding van een archeoloog.

Reis terug naar de verdronken dorpen

Hoe is de Schelde ontstaan? Hoe leefden en werkten de mensen voordat de dorpen onder water zijn verdwenen? In een prachtige film en rondleiding door het museum en langs de waterkant krijgen leerlingen inzicht in deze bewogen geschiedenis.

Science Centre Delft - Geologie en mineralen

Ga op expeditie bij Science Centre Delft. We nemen je mee in de wereld van water, geologie en mineralen. Met verschillende workshops en rondleidingen leer je van alles over de bodem waarop wij leven. Heb jij wel eens mineralen met een microscoop bekeken? Of een dijk gebouwd? Ook krijg je een rondleiding door het Mineralogisch Geologisch Museum.

Stap in de wereld onder je voeten

Bekijk deze dag wat de geoprofs van Geologische Dienst Nederland doen. Ontdek hoe de grond onder je huis eruit ziet en reis mee in de ondergrondse wereld.

Waarom is bodemonderzoek zo belangrijk wanneer je iets gaat bouwen?

Hoe kan het dat gebouwen scheef gaan staan? Wat is de rol van bodemonderzoek hierbij? Ontdek tijdens deze presentatie het belang van bodemonderzoek en welke apparatuur hiervoor wordt ontwikkeld en wereldwijd verkocht door een familiebedrijf uit Heerenveen.

Wind is van ons allemaal! Bezoek coöperatieve windmolen de Coöperwiek in Windpark Neer

Excursie naar de coöperatieve windmolen de Coöperwiek, waar (vrijwillige) molengidsen tekst en uitleg geven over de productie van duurzame energie met behulp van windenergie aan de hand van een 120 meter hoge windmolen. Deze windmolen is eigendom van energiecoöperatie Zuidenwind waardoor de inkomsten van de met wind geproduceerde energie terugvloeien naar de leden van de energiecoöperatie. Meer info: www.zuidenwind.org

Zitten er vreemde stoffen in de grond?

Waarom is bodemonderzoek nodig? Ga zelf aan de slag en bekijk hoe de bodem er uit ziet.

Zout uit de Twentse ondergrond - gastles

Heb je altijd al willen weten waar de groene zouthuisjes in Hengelo en Enschede voor zijn? Tijdens deze gastles kom je alles te weten over zoutwinning in Twente. We vertellen je waar het zout in de ondergrond zit, hoe het ontstaan is en waarom zout belangrijk voor ons is. Je komt ook meer te weten over mijnbouw en geologie en waarom dit zo belangrijk is.