Geotechniek op de TU Delft campus: dijken bouwen en slijpplaatjes

Tegenwoordig zijn Nederlanders over de hele wereld actief om dichtbevolkte deltagebieden te beschermen tegen overstromingen. Wetenschappers van de TU Delft houden zich dagelijks bezig met het bedenken van slimme technieken en proberen met hulp van de natuur Nederland nog beter te beschermen tegen overstromingen. In het Waterlab werken ze aan nieuwe technieken en testen zij slimme dijken op schaal.

Tijdens het eerste deel van de expeditie krijgen de leerlingen een goed beeld van het ontwerp van een dijk en hoe deze in de praktijk wordt aangelegd. Na een korte introductie gaan ze zelf in het lab aan de slag. Ze ontwerpen en bouwen een dijk onder begeleiding van een Geoprofessor en studenten. Aan het eind van de workshop wordt getoetst hoe goed de dijk het water tegen kan houden. 

Gedurende het tweede onderdeel van de expeditie leggen we hele dunne plaatjes mineralen, zogenoemde slijpplaatjes, onder een speciale microscoop, waarmee de plaatjes worden bekeken met gewoon én gepolariseerd licht. Hiermee kunnen we het mineraal van kleur laten veranderen en verschillende structuren zien. De slijpplaatje worden vergeleken met handstukken van hetzelfde materiaal: wat zijn de verschillen tussen wat je ziet als gesteente en wat er naar voren komt onder de microscoop? Alles wat onder de microscoop te zien is, wordt geprojecteerd op een groot scherm, zodat iedereen tegelijk mee kan kijken en denken.

Locatie: TU Delft, Stevinweg 1, Delft
Doelgroep: klas 1 t/m 3 VO
Duur: 4 1/4 uur
Groepsgrootte: 30 leerlingen

Bedrijf Tu Delft Faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen
Plaats Delft
Expeditie soort Op bezoek bij een geobedrijf
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.