Het effect van plastic soep op het (leven in) het water en het milieu Leren en beleven!

De gastles bestaat uit theorie en inspirerende verhalen over vervuiling van het water in meren en sloten door plastic en zwerfvuil in Nederland en elders in de wereld. Doel: door kennis en handelingsperspectief te bieden zetten de leerlingen de eerste stap naar een duurzamere 'Water'wereld. Na deze verplichte gastles kun je als expeditie gaan suppen* of de trash walk* kiezen. Wil je nog meer leren dat is de buit nog een verdiepende optie!
*op basis van beschikbaarheid.

Er zijn twee opties om te doen na de gastles:

  • "Suppen: in groepsverband gaan we met Stand Up Paddle Boards het water op en halen we het zwerfafval dat we tegenkomen uit het water. Na een uitleg van de basis tips & tricky en een korte demonstratie staan de meeste binnen no-time op hun board!
  • Trashwalk: In groepsverband gaan we gewapend met balinese of moderne knijpers de wijk door, het park in of het strand op om al het zwerfafval dat we tegenkomen op te rapen. Troep van een ander opruimen? Nee, troep voor een andere en jezelf opruimen. Voor een mooiere wereld!

De Buit: We maken een beknopte analyse van het opgehaalde afval. Is het het afval of grondstof? Wat doen we ermee? En wat doen we ertegen? Die plastic soup...wat is dat nou precies? Waar drijft het? Wat kunnen wij doen? En heeft ons dagelijks gedrag hier echt invloed op? Waar liggen onze kansen om te verbeteren? Natuurlik delen we Tips & Tricks. Op naar less / zero waste!

Locatie: Omgeving van Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen. De activiteit vindt plaats bij een brede sloot (suppen) of de omgeving (trashwalk) van de school.
Doelgroep: groep 7 &8 PO en klas 1 t/m 3 VO
Duur: De verplichte gastles duurt 40 à 45 min ofwel 1 lesuur. Het buitengedeelte (suppen of trashwalken) duurt 90 minuten. De 'buit' analyse van de opbrengst en toelichting op impact voor het milieu/ water. duurt ± 1 lesuur
Groepsgrootte: 1 schoolklas

Let op: Bij deelname aan het suppen is het nodig om dat de leerling een zwemdiploma A heeft behaald.

Bedrijf Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Plaats Heerhugowaard
Expeditie soort Met de klas op geoveldwerk, Gastles van een geoprofessional
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.