Ga op Toporeis rondom je school! Omgeving Almere

Waarom zijn landmeters aan het meten voor een kaart, hoe en door wie wordt de kaart gebruikt? Iedereen kent kaarten om mee te navigeren. Maar kaarten worden bijvoorbeeld ook gebruikt om gebieden te beheren. Als je digitaal vastlegt waar objecten (zoals lantaarnpalen, gebouwen en bruggen) zich bevinden en daarnaast vastlegt wat voor een object het is, dan ontstaat er een digitale kaart die je kan raadplegen. En andersom ook: Als je op de computer een huis op een bepaalde plek tekent, hoe zorg je dan dat het huis buiten ook echt daar komt te staan? Ofwel uitzetten.

Het vastleggen van de locatie van een object, is het werk van een landmeter. Meestal zie je landmeters dan ook buiten met meetapparatuur. Welke inwintechnieken zijn er? Hoe nauwkeurig is GPS? Hoe meet je hoogtes? Hoe weet je of een gebouw verzakt (zoals in Groningen of Amsterdam tijdens de aanleg v/d Noord-Zuid lijn)?

Tijdens de les gaan we ook met de leerlingen naar buiten om te kijken wat we kunnen inmeten op het schoolplein en wat het uitzetten met behulp van GPS inhoudt. Onderdelen die in onze gastles aan de orde komen: Hoe voert een landmeter zijn werkzaamheden uit? Welke satellieten zijn er? Wat doet een Total Station? Wat is het RD-stelsel? En NAP? Hoe nauwkeurig is GPS? En een Total Station? De gastles wordt afgesloten met een quiz!

De landmeters van FACTO GEO meten zodat de kaart volledig en actueel blijft! www.facto-geo.nl 

Doelgroep: klas 1 t/m 3 VO
Duur: 1,5 - 2 uur 
Groepsgrootte: 1 klas (± 30 leerlingen)

Let op! De GeoProf reist maximaal 1 tot 1,5 uur vanaf Almere. Dag van de week in overleg.

Bedrijf Facto Geo
Plaats Deventer
Expeditie soort GeoProf
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.