Excursie van plas tot plas! Bergentheim

Tijdens de expeditie 'van plas tot plas' leren leerlingen hoe er van rioolwater biologisch schoon water wordt gemaakt. Dit doen we door leerlingen een bezoek te laten brengen aan één van onze zuiveringen. Dan zien en ruiken de leerlingen dat het rioolwater van ontzettend vies, steeds schoner wordt gemaakt. Eerst komt het vieze rioolwater bij ons binnen, vol poep, pies en andere grove deeltjes. Die deeltjes, groter dan een doperwt, worden uit het water gehaald. Daarna eten bacteriën de viezigheid uit het water op en is het schoon genoeg om terug te stromen naar de natuur.

Doelgroep: klas 1 t/m 3 VO
Duur: 1-1,5 uur (excl. reistijd)
Groepsgrootte: 1 klas (± 30 leerlingen)

Let op:
Schriftelijk akkoord op de volgende gedragsregels is noodzakelijk: 

1. Bij aankomst meldt u zich bij de rondleider van het waterschap. Hij/zij geeft u uitleg en informeert u over de risico's van de waterzuivering.
2.Tijdens de rondgang volgt u strikt de instructies op van de rondleider van het waterschap:
- Tijdens de rondgang houdt u voldoende afstand van de installatieonderdelen en blijft u op de (tegel)paden.
- Let op! Diverse bassins zijn diep of er staat een sterke stroming. Houdt dus voldoende afstand!
- Het is niet toegestaan om tijdens de rondgang installatieonderdelen, apparatuur, werktuigen en gereedschappen en dergelijke aan te raken.
3.Voor excursies georganiseerd voor scholen geldt dat, indien sprake is van minderjarigen, het aantal meerderjarige begeleiders op de grootte van de excursiegroep is afgestemd. (1 volwassene per 8 leerlingen). De schoolleiding blijft te allen tijde verantwoordelijk voor het gedrag van de leerlingen.

LET OP: •Een bezoek aan de waterzuivering is niet geschikt voor zwangere vrouwen. •Kinderen jonger dan vier jaar zijn niet welkom op een waterzuivering. •Het dragen van dichte schoenen op een waterzuivering is verplicht. •Na het bezoek aan de waterzuivering raden wij aan om zorgvuldig uw handen te wassen of een antibacteriële handgel te gebruiken. Handgel is op elke waterzuivering aanwezig; de gids van het waterschap zal handgel uitdelen zodat u uw handen kan desinfecteren.

Bedrijf Waterschap Vechtstromen
Plaats Almelo
Expeditie soort GeoVeldwerk, GeoBedrijf
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.