Het effect van plastic soep op het (leven in) water en het milieu

De gastles bestaat uit theorie en inspirerende verhalen over vervuiling van het water in meren en sloten door plastic en zwerfvuil in Nederland en elders in de wereld. Doel: door kennis en handelingsperspectief te bieden zetten de leerlingen de eerste stap naar een duurzamere (water)wereld. Na de gastles kun je als expeditie gaan suppen* of kiezen voor de trash walk*. Wil je nog meer leren dan is de buit nog een verdiepende optie!
*op basis van beschikbaarheid

Suppen
In groepsverband gaan we met Stand up Paddle boards het water op en halen we al het zwerfafval dat we tegenkomen uit het water. Na een uitleg van de basis tips & tricks en een korte demonstratie, staan de meesten binnen no-time op hun board! (Let op, bij deelname aan het suppen is het nodig dat de leerling een zwemdiploma A heeft behaald.)

Trash walk
In groepsverband gaan we gewapend met balinese bamboe knijpers de wijk door, het park in of het strand op om al het zwerfafval dat we tegenkomen op te rapen. Troep van een ander opruimen? Nee. Troep vóór een ander en jezelf opruimen. Voor een mooiere wereld!

De buit!
We maken een beknopte analyse van het opgehaalde afval. Is het afval of grondstof? Wat doen we ermee? En wat doen we ertegen? Die plastic soep... wat is dat nou precies? Waar drijft het? Wat kunnen wij doen? En heeft ons dagelijks gedrag hier echt invloed op? Waar liggen onze kansen om te verbeteren? Natuurlijk delen we Tips & Tricks. Op naar less/zero waste!

Doelgroep: groep 7 of 8 PO en klas 1 t/m 3 VO
Duur: ± 3 uur (zie hieronder)
Groepsgrootte: 1 klas (max. 30 leerlingen)
Locatie: De activiteit vindt plaats bij een brede sloot of omgeving van de school in de omgeving van Alkmaar, Heerhugowaard, Schagen. Niet beschikbaar in andere gebieden.

Tijdsduur:
1. De verplichte gastles duurt 40 à 45 min ofwel 1 lesuur
2. Het suppen of de trash walk duurt 90 minuten.
3. 'De buit' / analyse van de opbrengst en toelichting op impact voor het milieu en water duurt ± 1 lesuur

LET OP: Voor de gastles in de klas is er naast de Geoprof minimaal 1 begeleider van de school vereist. Voor de expedities buiten de school geldt: tot 15 leerlingen is 1 begeleider vereist, vanaf 15 leerlingen zijn er 2 begeleiders vanuit school nodig om een effectieve en fun les te kunnen verzorgen! 

Bedrijf Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Plaats Heerhugowaard
Expeditie soort GeoVeldwerk, GeoProf
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.