Op verkenning in het kleilandschap van Walenhoek

Walenhoek is anno 2019 een mooi wandelparadijs met verschillende vijvers en veel bomen, letterlijk een groene oase. Tot dertig jaar geleden was het evenwel een desolaat landschap waar de resten van de oude steenbakkerijnijverheid manifest het beeld van het landschap bepaalden. Twee eeuwen van steeds grotere exploitatie van de miljoenen jaar oude kleizones en de verwerking tot baksteen, dakpan en vloertegel hebben hun tol geëist, vooral van de oude cuestarug. Een cuasta is een scheefgestelde aardlaag die abrupt door een rivier is aangesneden. Naast het geologische aspect is Walenhoen ook een verhaal van industrialisering (met alle negatieve aspecten daaraan verbonden) en uiteindelijk reconversie en terugname van braakliggende terreinen door de natuur. Al die verschillende informatielagen ontdekken en leren plaatsen in tijd en ruimte is de grote uitdaging voor elke school die Walenhoek niet alleen voor de watervogels komt bezoeken.

NB: als scholen interesse voor deze expeditie hebben dan mogen zij zich ook buitenom de geoweek mogen aanmelden voor dit programma.

Doelgroep: klas 1 t/m 3 VO
Duur: 2 a 3 uur (excl. reistijd)
Groepsgrootte: 1 klas (± 30 leerlingen)

Deze expeditie wordt georganiseerd in samenwerking met Unesco Geopark Schelde Delta. Voor meer informatie bezoek de website: www.scheldedelta.eu

 

Bedrijf Natuurpunt Rupelstreek – Gemeente Niel
Plaats Niel
Expeditie soort GeoVeldwerk
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.