Hoogwaterbescherming in Wanssum

In december 1993 en januari 1995 werd Limburg opgeschrikt door twee grote overstromingen van de Maas. Dergelijke hoogwaterstanden waren sinds 1926 niet meer voorgekomen en de schade was dan ook enorm. In bijna een jaar tijd trad de Maas twee keer buiten haar oevers. Ook het dorpje Wanssum werd verrast door het hoogwater op de Maas. Een groot deel van het dorp kwam onder water te staan. Om te voorkomen dat dergelijke overstromingen in de toekomst vaker zouden voorkomen zijn maatregelen bedacht. Vanaf 2008 is het projectbureau Ooijen-Wanssum Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum bezig met de uitwerking van deze plannen. In 2016 is de aannemerscombinatie Mooder Maas in het gebied gestart met de aanleg van de hoogwatergeulen, dijken en bruggen. In het dorpje Wanssum worden de dijken opgehoogd en een nieuwe hoogwatervrije brug gebouwd.

Tijdens de excursie zullen we een toelichting geven over de aanleiding van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum (de hoogwaters), de maatregelen die worden genomen om onder meer Wanssum te beschermen tegen toekomstige hoogwaters en gaan we ter plaatse kijken naar de bouwwerkzaamheden in Wanssum. Voor meer informatie bezoek de website www.ooijen-wanssum.nl.

Doelgroep: groep 7/8 PO en klas 1 t/m 3 VO
Duur: 2 uur (excl. reistijd)
Groepsgrootte: 1 klas (± 30 leerlingen)

Extra informatie: Bij bezoek aan een werkterrein zijn Persoonlijk beschermingsmiddelen verplicht (veiligheidshesje en helm en veiligheidsschoenen); veiligheidsschoenen hebben we een beperkt aantal beschikbaar. Wellicht kunnen we hierover vooraf overleg hebben en dan kunnen bepalen of we wel/niet een werkterrein kunnen bezoeken.

Locatie: Centrum Wanssum met voorafgaand korte ontvangst en introductie/presentatie bij Mooder Maas in de kantine (Geijsterseweg 11a in Wanssum)

Bedrijf Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum
Plaats Wanssum
Expeditie soort GeoVeldwerk
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.