Nederland, waterland!

In Nederland leven we met veel water om ons heen; er stromen 4 grote rivieren door ons land en de kustlijn is meer dan 500 kilometer lang. We moeten ons al eeuwenlang beschermen tegen al dat water. Maar water kan ons ook juist helpen; we hebben het bijvoorbeeld nodig voor drinkwater, besproeiing van de akkers en we gebruiken het voor recreatie.

Waar komt al dat water eigenlijk vandaan? Hoe ontstaan rivieren en hoe veranderen ze in de loop van de bergen naar de zee? Hoe beïnvloeden rivieren en de zee ons landschap? Op welke manier zorgen we dat we geen natte voeten krijgen in ons lage land? Op al deze vragen ga je in deze expeditie antwoord krijgen. Dit doen we aan de hand van een grote maquette van de rivier de Rijn; we bekijken het ontstaan van de rivier hoog in de bergen en zakken af naar de uitmonding in zee. 

Daarna ga je zelf aan de slag en doe je verschillende experimenten om te ontdekken hoe water en zand samenwerken; zo onderzoek je bijvoorbeeld hoe water gefilterd wordt in de duinen, hoe zand er van dichtbij uitziet en hoe ver jouw huis of school onder water zou staan als er geen duinen en dijken waren. Handen nat dus!

Het laatste deel van de expeditie is een waterquiz; hierin wordt getest welke kennis over Nederland waterland je hebt opgedaan tijdens de expeditie. Hoor jij bij het winnende groepje? Dan mag je een kleine verrassing mee naar huis nemen…

Doelgroep: groep 7/8 PO
Duur: 1,5 uur (excl. reistijd)
Groepsgrootte: 1 klas (± 30 leerlingen)

 

Bedrijf Museon
Plaats Den Haag
Expeditie soort GeoBedrijf
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie