De bodem vertelt: resten van mensen uit het verleden

De expeditie begint in het veld met een presentatie aan de hand van afbeeldingen over hoe het landschap van Walcheren is ontstaan en wat voor lagen er in de ondergrond nog aanwezig zijn. Sommige van deze lagen zijn ook loopniveaus uit het verleden. Hierop liepen de mensen eeuwen geleden. Als archeoloog proberen we die onderliggende lagen goed in kaart te brengen. Op die manier kunnen we gerichter zoeken naar resten van de mensen uit de verschillende eeuwen.

De mensen laten altijd sporen achter; zowel in de vorm van vondsten, als ook in de vorm van resten van structuren (fundamenten, huizen op palen, graven). De archeologen moeten deze resten zo zorgvuldig mogelijk opgraven en documenteren. In de workshop gaan we in op de informatie die de vondsten met zich mee dragen. Het gaat bijvoorbeeld om informatie over ouderdom/datering, gebruik en handel.

Doelgroep: groep 7/8 PO
Duur: 1 à 1,5 uur (excl. reistijd)
Groepsgrootte: 1 klas (± 30 leerlingen)
Extra informatie: Het dragen van laarzen en kleding die (een beetje) vuil mag worden is raadzaam. Bij slecht weer moeten we even kijken of we het verplaatsen.

LET OP! Gastles of Veldwerk. Dit is een gastles die het liefst gegeven wordt in Walcheren en Zuid-Beveland.Veldwerk in de buurt van de school, dus dit staat nog open. We gaan op zoek naar een locatie in de buurt van de school. We zouden bij een vliedberg wat grondboringen kunnen zetten en ook met de metaaldetector wat laten zoeken.

Deze expeditie is onderdeel van een initiatief van de UNESCO Global GeoPark.

Bedrijf Walcherse Archeologische Dienst
Plaats Middelburg
Expeditie soort GeoVeldwerk, GeoProf
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.