Hondsrug IJstijdenles, Boren naar de ijstijden

We willen samen met de kinderen het veld in om op een veelbelovende plek een paar grondboringen te doen waarin we hopelijk sporen terug kunnen vinden van de laatste drie ijstijden. Daarna willen we dit in de klas verder uitspitten aan de hand van een ijstijdenles waarin de geschiedenis van de laatste 450.000 jaar wordt besproken.  

Achtergrond Onderzoeksexpeditie IJstijden en Prehistorie

Een Geopark is een internationaal erkend gebied met een unieke geologische geschiedenis. Geopark de Hondsrug is het enige Nederlandse Geopark en vertelt het verhaal van het Hondsrug gebied: een systeem van kaasrechte zandruggen die van Emmen naar de stad Groningen loopt waarvan de grootste, de Hondsrug 70 kilometer lang is.. Het gebied de ontstond in een ijstijd door toedoen van wind, water en ijs. Duizenden jaren al wonen er mensen op deze ruggen. Ze sloegen er kampen op, jaagden er op rendieren, bouwden Hunebedden en later dorpen en kerken. In de onderzoeksexpeditie IJstijden en Prehistorie leren leerlingen op onderzoekende wijze over het ontstaan van het  Hondsruggebied en de hunebedden en maken ze kennis met de ‘bouwstenen’ van het hedendaagse landschap.

De onderzoeksexpeditie duurt een dagdeel en vindt plaats in en rondom het Hunebedcentrum te Borger. De leerlingen krijgen in het museum,  in het bijbehorende Oertijdpark en de zwerfkeientuin een inleiding in de geschiedenis van de ijstijden, het ontstaan van de Hondsrug en de wijze waarop mensen de Hondsrug al duizenden jaren bewonen. Ook leren ze hoe ze bodemonderzoek kunnen doen en sedimenten kunnen herkennen. Vervolgens doen de leerlingen in groepjes zelf grondboringen, zodat ze de geologische ‘bouwstenen’ met eigen ogen kunnen zien en kunnen koppelen aan het verhaal van de Hondsrug. De expeditie wordt afgesloten met  het gezamenlijk presenteren en bespreken van de resultaten en een excursie naar een hunebed.

Doelgroep: groep 7/8 PO & klas 1 t/m 3 VO
Duur: 2 uur (excl. reistijd)
Groepsgrootte: 15 leerlingen (evt. klas in tweeën splitsen?)
Extra informatie: Laarzen en regenkleding afhankelijk van het weer. Locatie Hunebedcentrum Borger  

 

Bedrijf De Hondsrug UNESCO Global Geopark
Plaats Borger
Expeditie soort GeoVeldwerk
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.