Het veld in met Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard!

Expeditie 1. Ontdek de complexe wereld van het waterbeheer in de Zuidplaspolder

LET OP! DEZE EXPEDITIE IS GESLOTEN, KAN ALLEEN NOG OPGEVEN VOOR EXPEDITIE 2. 

Bij Gemaal Abraham Kroes wordt het water uit de polder meer dan 10 meter omhoog gepompt de Hollandse IJssel in. Ervaar de enorme hoogteverschillen tussen rivier en polder, die nergens in Nederland zo groot zijn als hier. In het gemaal hangt een enorme peilschaal: zie hoe duizelingwekkend hoog het water stond tijdens de watersnoodramp in 1953.

In de Zuidplaspolder daalt de bodem en komt op verschillende plekken welwater omhoog. Dat brengt grote uitdagingen met zich mee voor het waterbeheer in het gebied. Hoe proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met alle belanghebbenden en gebruikers in het gebied? En hoe lang nog kunnen we het gebied droog houden zonder dat de kosten te hoog oplopen? En waar blijft al dat water bij enorme hoosbuien? De enthousiaste medewerkers van ons waterschap kunnen hierover met deskundigheid en passie vertellen. De gevolgen van klimaatverandering voor het waterbeheer kunnen leerlingen hier met eigen ogen zien.

Doelgroep: klas 1 t/m 3 VO
Duur: 1,5 uur (excl. reistijd)
Groepsgrootte: 1 klas (± 30 leerlingen)

Let op! Expeditie locatie: Gemaal Abraham Kroes, Schielandse Hoge Zeedijk West 5, Moordrecht. Voor scholen in beheersgebied!

 

Expeditie 2. Excursie Rotterdam: waterberging in de stad

De klimaatverandering vraagt om aanpassingen in de ruimtelijke ordening. Hoe kunnen we de riolering ontlasten tijdens extreme regenbuien, die steeds meer voorkomen. En daarmee dus voorkomen dat rioolwater via overstort geloosd wordt in de singels. En ook: hoe kunnen we water vasthouden voor in perioden van droogte? Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en gemeente Rotterdam werken samen aan maatregelen. Tijdens deze excursie krijgen leerlingen aan de hand van een deskundige en enthousiaste medewerker van het waterschap een helder inkijkje in de uitdagingen om klimaatverandering het hoofd te bieden. We starten bij het waterplein Benthemplein, en ontdekken ook kleinschalige maatregelen om water te bergen in de Agniesebuurt en we zien voorbeelden van vergroening in de stad.

Doelgroep: klas 1 t/m 3 VO
Duur: 1,5 uur (excl. reistijd)
Groepsgrootte: 1 klas (± 30 leerlingen)

Let op! Veldwerk locatie: Benthemplein, Rotterdam. Voor scholen in beheersgebied!

Bedrijf Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Plaats Rotterdam
Expeditie soort GeoVeldwerk
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.