Gastlessen over duurzaamheid: vóór jongeren, dóór jongeren

Klimaatdieet - lesduur: ±50-60 minuten (1 lesuur)
Wanneer is voedsel duurzaam? Hoeveel voedsel wordt er weggegooid in Nederland, en waarom eigenlijk? Wat zijn de gevolgen van onze consumptie en wat kun jij veranderen? Tijdens deze les berekenen leerlingen hun eigen voedselafdruk en zullen ze aan de hand van een rollenspel nadenken over het thema voedselverspilling.  

Duurzame mode - lesduur: ±50-60 minuten (1 lesuur); workshopduur: ±80-90 minuten
Waar komt onze kleding vandaan? Welke stappen worden genomen om van een katoenplant een T-shirt te maken dat wij uiteindelijk in de winkel kopen? En wie heeft dat shirt gemaakt? Tijdens deze les kijken leerlingen door o.a. een ‘kledingcheck’ te doen op een heel andere manier naar hun eigen kleding en kledingkast. Deze les kan ook als workshop aangeboden worden, die langer duurt.

  • Deze les kan ook als workshop aangeboden worden, die langer duurt. Tijdens deze workshop verplaatsen de leerlingen zich middels een fictieve case in de actoren binnen de kledingindustrie, met als opdracht deze industrie te verduurzamen.

Duurzame economie - lesduur: ±50-60 minuten (1 lesuur); workshopduur: ±80-90 minuten
Wanneer zie je iets als ‘afval’, en waarom precies? Is onze huidige economie duurzaam genoeg? Hoe kunnen we duurzaamheid in de economie inpassen? In deze les denken leerlingen na over hun eigen consumptie van producten en hoe dit in verband staat met de productie van deze producten.

  • Deze les kan ook als workshop aangeboden worden, die langer duurt. Tijdens deze workshop herontwerpen de leerlingen bestaande gebruiksproducten, met als doel deze producten meer circulair en duurzamer te maken.

Duurzame stad – lesduur: ±50-60 minuten (1 lesuur)
Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? Hoe ziet de stad van morgen eruit? Hoe maken we de stad leefbaar voor iedereen? Deze les zit vol inspiratie waarmee de leerlingen uiteindelijk zelf aan de slag  gaan, deze les is namelijk voor het grootse gedeelte in de vorm van een workshop. Zo gaan ze uitzoeken hoe we de luchtkwaliteit kunnen verbeteren en of voedsel in de stad verbouwd kan worden. Ook gaan ze op zoek naar nieuwe manieren om stadsafval te verminderen. Hoe wil jij samenleven?

 

Doelgroep: groep 7/8 PO en klas 1 t/m 3 VO
Duur: 1 à 1,5 uur (afhankelijk van de aangevraagde gastlessen en van roostermogelijkheden)
Extra informatie: Onze vrijwilligers komen uit verschillende steden en zijn dus door een groot deel van Nederland beschikbaar. Het liefst rondom Utrecht, Amsterdam, Nijmegen, Tilburg en Den Bosch. We hanteren een maximale reistijd van ongeveer een uur.

Praktische informatie

  • Leerlingen hoeven zelf geen voorbereidingen te treffen voor de gastlessen.
  • Het liefst geven we één lesuur per klas. Graag zouden we onze tijd efficiënt besteden, en dus op één dag lessen geven aan meerdere klassen. We hebben een maximum opgesteld van 5 uur op een dag.
  • Goed om te weten is dat wij dit echt geheel vrijwillig doen en dat we voor het ontwikkelen en geven van de gastlessen geen subsidies krijgen. Indien u geïnteresseerd bent in één of meerdere van onze gastlessen, neem dan vooral contact met ons op via de mail (gastlesdo@gmail.com).
  • Onze getrainde vrijwilligers verzorgen de lessen gratis, wel dienen hun reiskosten door de school vergoed te worden en zou het fijn zijn als hen een (vegetarische of veganistische) lunch aangeboden kan worden.
  • De gastlessen zijn geschikt voor alle leerjaren binnen de leerstromen VMBO-T, HAVO en VWO op het middelbaar onderwijs; verder zijn ze ook geschikt voor MBO-niveau.
Bedrijf NJR werkgroep Jong & Duurzaam
Plaats Utrecht
Expeditie soort GeoProf
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie