Woudagemaal 360˚: Ontdek de verborgen stoomtechniek!

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het is eigendom van Wetterskip Fryslân en maakt nog altijd deel uit van het waterbeheerssysteem. Sinds 1998 staat het gemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ontdek de verborgen stoomtechniek: Woudagemaal 360°
De nieuwe app Woudagemaal 360° geeft een unieke kijk op het Woudagemaal. Kijk rond met smartphone of -tablet en beleef de verborgen stoomtechniek in virtual en augmented reality! De app toont het prachtig onderhouden stoomgemaal in werking. Kijk mee met het aansteken van de stoomketels, het op stoom zetten en het draaien van de stoommachines. Door speciale animaties wordt het onzichtbare zichtbaar: de binnenkant en werking van een stoomketel, de zuigers in een werkende stoommachine. Maar ook hoe bij regenval het waterpeil in de Friese boezem stijgt en daarmee de noodzaak van het inzetten van het Woudagemaal.

Techniek en waterbeheer in beeld
In het interactieve bezoekerscentrum van het Woudagemaal wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken, en welke werktuigbouwkundige, natuurkundige en technische principes hieraan ten grondslag liggen. Zo wordt op een eenvoudige manier verteld hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend als van een uitzonderlijke universele waarde.

Excursie
Tijdens de GeoWeek bieden we schoolklassen een bezoek inclusief 3D film, expositie, rondleiding met onze virtual reality tour en een drankje met iets lekkers.

LET OP! Van tevoren downloaden op smartphone: De Woudagemaal 360 Virtual reality app. Educatiemateriaal ter voorbereiding is beschikbaar op www.woudagemaal.nl/educatie

 

Doelgroep: groep 7/8 PO en klas 1 t/m 3 VO
Duur: 2 uur (excl. reistijd)
Groepsgrootte: 1 klas (25-30 leerlingen)

Bedrijf Ir. D.F. Woudagemaal
Plaats Lemmer
Expeditie soort GeoVeldwerk
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.