Over de ondergrond van Rotterdam

Ervaring van voorgaande jaren:

De hemel boven Rotterdam vertoonde een dit jaar zeldzame helderheid toen we een groep scholieren van het Station Blaak haalden. Ondergrond specialisten van Gemeente Rotterdam hadden zich losgerukt van hun drukke dagelijkse bezigheden om een excursie te verzorgen door de binnenstad van Rotterdam. De groep leerlingen werd verdeeld in tweeën: De eerste groep werd naar de Markthal geleid waar een archeologische tentoonstelling is ingericht in de Tijdtrap. Daar kregen zij door BOOR, de archeologische dienst van Rotterdam een enthousiaste presentatie over de geschiedenis van Rotterdam. De tweede groep ging op weg met de wandeling over de ondergrond door de binnenstad.

De leerlingen hadden vooraf veel slimme vragen bedacht zoals 'Komen er aardbevingen voor in Rotterdam?' Leerlingen hoorden ook hoe de binnenstad zich vanuit een kleine nederzetting ontwikkelde tot de huidige stadsdriehoek omsloten door de Coolsingel/Schiedamsevest de Goudsesingel en de Maas met daaromheen de inmiddels bemalen en volgebouwde polder. Dat je in de Stratenplannen nog steeds de oude watergangen kunt herkennen. Ook hoe je GIS kunt gebruiken om dit te onderzoeken.

Na anderhalf uur ging de eerste groep mee met de wandeling door de binnenstad en de tweede groep naar de Markthal. Wie weet dat we de leerlingen door deze middag weten te inspireren om zich te verdiepen in de ondergrond?!

Veldwerk: Locatie, centrum van Rotterdam. In overleg met de school.
Doelgroep: klas 1 t/m 3 VO
Duur: 3 uur (2 keer 1,5 uur, excl. reistijd)
Groepsgrootte: 1 klas (± 30 leerlingen, opgesplitst in 2 groepen)

Extra: Regenkleding meenemen

Bedrijf Gemeente Rotterdam
Plaats Rotterdam
Expeditie soort GeoVeldwerk
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.