De Ondergrond van Rotterdam…

De ervaring van voorgaande jaren!

“De hemel boven Rotterdam vertoonde een dit jaar zeldzame helderheid toen we een groep scholieren van het Station Blaak haalden. Ignace van Campenhout, F. M.. Freyre Hechavarria en Martin Hanning hadden zich losgerukt van hun drukke dagelijkse bezigheden bij het Ingenieursbureau om een excursie te verzorgen door de binnenstad van Rotterdam. De groep leerlingen werd verdeeld in tweeen: De eerste groep werd naar Bibliotheek geleid. Daar kregen zij door  Arnold Carmiggelt, hoofd archeologie van BOOR een enthousiaste presentatie over de geschiedenis van Rotterdam.

De tweede groep ging op weg met de wandeling: De kinderen hadden vooraf veel slimme vragen bedacht zoals "Komen er aardbevingen voor in Rotterdam?"

Kinderen hoorden ook hoe de binnenstad zich vanuit een kleine nederzetting ontwikkelde tot de huidige stadsdriehoek omsloten door de Coolsingel/Schiedamsevest de Goudsesingel en de Maas met daaromheen de inmiddels bemalen en volgebouwde polder. Maar ook dat je in de Stratenplannen nog steeds de oude watergangen kunt herkennen em hoe je GIS kunt gebruiken om dit te onderzoeken.

Na een uur haalden wij de tweede groep kinderen op en ging de eerste groep naar de presentatie van de archeologen.

Nadat we met de tweede groep nog een keer eenzelfde ronde hadden gedaan, konden we terugkijken op een mooie middag. Wij hopen dat uiteraard dat dit ook voor de leerlingen geldt, dat zij door deze middag misschien zelfs geïnspireerd worden door alles onder op en boven het maaiveld van het Rotterdamse.

Voor meer informatie: zie de website

NB: Leerlingen kunnen van te voren nadenken over water in in de ondergrond zit en vragen hierover formuleren.

Veldwerk: Locatie, centrum van Rotterdam. In overleg met de school. 
Doelgroep: klas 1 t/m 3 VO
Duur: 3 uur (excl. reistijd)
Groepsgrootte: 1 klas (± 30 leerlingen, opgesplitst in 2 groepen)

Bedrijf Stadsontwikkeling Rotterdam
Plaats Rotterdam
Expeditie soort GeoVeldwerk
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.