Wind is van ons allemaal! Bezoek coöperatieve windmolen de Coöperwiek in Windpark Neer

Excursie naar de coöperatieve windmolen de Coöperwiek, waar (vrijwillige) molengidsen tekst en uitleg geven over de productie van duurzame energie met behulp van windenergie aan de hand van een 120 meter hoge windmolen. Deze windmolen is eigendom van energiecoöperatie Zuidenwind waardoor de inkomsten van de met wind geproduceerde energie terugvloeien naar de leden van de energiecoöperatie. Daarnaast wordt jaarlijks een deel van de opbrengsten gestort in een omgevingsfonds, waaruit duurzame initiatieven in de omgeving van het windpark kunnen worden ondersteund, bijvoorbeeld “Zon voor asbest” etc.

Bij de molen wordt uitleg gegeven over de techniek van de molen (hoogte, wieken, turbine etc.), de aansluiting op het elektriciteitsnet en wat daar allemaal bij komt kijken, hoe om te gaan met milieufactoren als geluid, slagschaduw en invloed op flora en fauna (o.a. vogels). Maar ook over hoe een energiecoöperatie werkt, waarbij de opbrengsten van de energieproductie terugvloeien naar de lokale omgeving.

Coöperatie Zuidenwind heeft recent 2 nieuwe coöperatieve windmolens gebouwd in windpark Heibloem, gelegen in het verlengde van windpark Neer. Deze molens zijn 149 meter hoog (dus hoger dan de Coöperwiek) en hebben grotere wieken. Daardoor vangen ze meer wind en produceren ze nog meer duurzame energie.

 

Doelgroep: groep 7/8 PO en klas 1 t/m 3 VO
Duur: ongeveer 60 minuten (excl. reistijd, in overleg langer)
Groepsgrootte: 1 klas (max. 30 leerlingen, liever kleinere groepen)

Let opBezoekadres Coöperwiek: Boerderijweg 6, 6086 PJ, Neer

Let op: Er is geen toilet op locatie aanwezig, wel een afdak tegen de regen.

Let op: De tijdslots zijn van 09:30 tot 16:30, hierbinnen zijn meerdere excursies mogelijk. Het kan zo zijn dat een specifieke tijd binnen dit tijdslot al bezet is, afstemming met de excursieorganistor is dus noodzakelijk.

Bedrijf Coöperatie Zuidenwind
Plaats Nederweert
Expeditie soort GeoVeldwerk
Bekijk op de kaart

Aanmelden voor deze expeditie

Geen expedities (meer) beschikbaar.